:

Rejtélyes mozgást érzékeltek a Holdon

Rejtélyes mozgást érzékeltek a Holdon

Az indiai Chandrayaan-3 küldetés az 1970-es évek óta az első szeizmikus adatokat rögzíthette a Holdon – írja a Science Alert. Amennyiben bebizonyosodik, hogy természetes eredetű szeizmikus jelenségről van szó, az végre segíthetne a tudósoknak megérteni, hogyan épül fel a Hold belseje.

A dübörgést a Vikram leszállóegység szeizmikus aktivitást mérő műszere (Instrument for Lunar Seismic Activity, ILSA) rögzítette, amely az első MEMS-technológián (Micro Electro Mechanical Systems) alapuló műszer a Holdon. A szerkezetnek korábban sikerült rögzítenie a Pragyan rover felszínen történő mozgását, de rengést és becsapódást is tapasztaltak már az adatok szerint.

Chandrayaan-3 Mission:
In-situ Scientific Experiments

Instrument for the Lunar Seismic Activity (ILSA) payload on Chandrayaan 3 Lander
— the first Micro Electro Mechanical Systems (MEMS) technology-based instrument on the moon —
has recorded the movements of Rover and other… pic.twitter.com/Sjd5K14hPl

— ISRO (@isro) August 31, 2023

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) az adatok közzétételekor jelezte, az ILSA elsődleges célja a természetes rengések, becsapódások és mesterséges események által keltett talajrezgések mérése. Az adatsorban egy 2023. augusztus 26-án rögzített, természetesnek tűnő esemény is látható, amelynek forrását jelenleg is vizsgálják.

Az ILSA által rögzített adatok azért is fontosak, mert ez idáig az Apollo-program által az 1960-as évek végén és az 1970-es években gyűjtött információk voltak a legpontosabb szeizmikus adatok a Holdról.

Bár még csak néhány hét telt el az ISRO holdra szállása óta, máris rengeteg tudományos megfigyelés kötődik a programhoz. Jelenleg mind a leszállóegység, mind a rover alvó üzemmódban van, a Vikram és a Pragyan várhatóan szeptember 22-én ébred majd fel álmából, amikor is újra megkezdik a Hold sötét, déli pólusának feltérképezését.

The post Rejtélyes mozgást érzékeltek a Holdon first appeared on 24.hu.