:

Így kavart be az inflációba az élelmiszerárstop vége

Így kavart be az inflációba az élelmiszerárstop vége

Megérkeztek az augusztusi inflációs adatok: a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, így tovább lassult az éves infláció. Júliushoz képest azonban árnyalatnyit, 0,7 százalékkal nőttek az árak. Ezek már azok az adatok, amikben tükröződik az élelmiszer-árstop augusztus elsejei kivezetése. A cukor jó nagyot drágult.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint júliushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal emelkedtek.

Az élelmiszerek átlagosan 0,3 %-kal drágultak, ezen belül a cukor 54,6, a sertéshús 7,3, a baromfihús 2,5, a büféáruk 2,3, az étolaj 1,5, a csokoládé és kakaó 1 %-kal többe került, míg a liszt 11,5, a tojás 9,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,0, a vaj és vajkrém 4,4, a kenyér 2,3, a tejtermékek 1,9 %-kal kevesebbe kerültek. A járműüzemanyagok ára 8,2 %-kal emelkedettA ruházkodási cikkek 1,6 %-kal lettek olcsóbbaka háztartási energiáért 0,3 %-kal kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül az elektromos energiáért 0,6 %-kal, míg a vezetékes gáz ára nem változott Van olyan árstopos termék, ami még olcsóbb is – mit okozott az árstop kivezetése?

Az élelmiszerinfláció továbbra is nagyon magas

Tavaly augusztushoz képest:

az élelmiszerek ára 19,5 %-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (67,9 %), a büféáruké (29,6 %), a csokoládé és kakaóé (25,8 %), a péksüteményeké (20,1 %), a párizsi és kolbászé (19,7 %). A termékcsoporton belül a liszt ára 10,4 %-kal csökkenta háztartási energia 34,7 %-kal drágult, a járműüzemanyagok ára 31,1 %-kal emelkedetta szolgáltatások 13,2 %-kal drágultaka szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,7, ezen belül a szeszes italoké 16,4 %-kal nőtt. a tartós fogyasztási cikkekért 2,3, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 11,2 a fűtő- és főzőberendezésekért 9,5, az új személygépkocsikért 6,9, a szobabútorokért 6,1 %-kal kellett többet fizetni, míg a használt személygépkocsikért 8 %-kal kevesebbet. Brutális árstoppal próbálkoznak Nyugat-Európában – vajon beválik?

The post Így kavart be az inflációba az élelmiszerárstop vége appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés