:

Munka a nyaralás után: 6 tipp, hogy ne dolgozz kétszer annyit, mint előtte

Munka a nyaralás után: 6 tipp, hogy ne dolgozz kétszer annyit, mint előtte

A nyaralás után sokan őrült tempóban vetik bele magukat újra a munkába, pedig a „lelkesedés” gyakran többet árt, mint használ. Mutatjuk, hogyan csináld jól.

Egy nyaralás után csábító lehet, hogy kétszer akkora energiával vessünk bele magunkat a munkába, mint egyébként tennénk. Miért? Például hogy megpróbáljuk behozni az „elvesztegetett időt”. Esetleg hogy kárpótoljuk a kollégáinkat, hogy tartaniuk kellett a frontot, amíg mi nem voltunk otthon. De az is erős motiváció lehet egyeseknél, hogy megmutassák a munkáltatójuknak, hogy továbbra is elkötelezettek a szervezet felé, és értékes munkavállalók.

Bármilyen motiváció is álljon a szabadság utáni túlhajszoltság mögött, jócskán növeli a stresszt az, ha az egyik végletből (nyaralás) a másikba (túlórák) hajszoljuk magunkat.

Nemcsak a stresszszintünk nő, de a felzárkózásra tett erőfeszítések is kurdarcot vallanak.

Felmerül viszont a kérdés: hogyan térjünk vissza a munkába a nyaralás után? A Harvard Business Review tippjei következnek.

Szabadságra menni ÉR!

Először is érdemes tudatosítani: szabadságra menni nem egy „nice to have” dolog, hanem egy fontos eleme annak a folyamatnak, hogy fenntarthatóan tudj teljesíteni és fejlődni. Hasonlóan ahhoz, ahogy a sportolók is rendszeresen tartanak pihenő- és regenerálódási időszakokat, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák és elkerüljék a sérüléseket, a munkavállalóknak is szükségük van időre, hogy feltöltődjenek.

A kutatások azt mutatják, hogy azoknál, akik nem élnek a pihenés, feltöltődés és regenerálódás lehetőségével, nagyobb a kimerültség, az alacsony motiváció, a gyenge teljesítmény és a kiégés kockázata. Míg azoknál, akik rendszeresen mennek szabadságra, jobb alvás, nagyobb munkahelyi elégedettség, nagyobb elkötelezettség és magasabb munkateljesítmény tapasztalható.

Az emberi test és agy egyszerűen nem arra van kitalálva, hogy elviselje a krónikus stresszt.

Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a munka terheitől és követelményeitől való elszakadás nemcsak csökkenti a stresszt, hanem növeli a termelékenységet és fokozza a kreativitást. Már a munkanap során tartott mikroszünetek (például nyújtás, néhány mély légzőgyakorlat, vagy egy kis friss levegőzés a szabadban) is sokat segíthetnek.

1) Teljesítményorientált gondolkodás

A teljesítmény és a pihenés kéz a kézben járnak, mégis a vállalati világban hajlamosak vagyunk előbbit éltetni. Ahelyett, hogy a pihenőidőt csak végső megoldásnak vennéd (amikor már rég kimerültél és nem vagy termelékeny), esetleg jutalomként, ha végre letudtál egy fontos feladatot, vegyél példát az élsportolókról, és a munka közbeni regenerálódás legyen a stratégia alapvető eleme.

A munkából való regenerálódás akkor működik a legjobban, ha rendszeresen és következetesen gyakorolják.

2) Ne sokkold magad a visszatéréskor!

A nyaralásból visszatérve gyakori, hogy az ember úgy érzi, a nyugalomból és az egyensúlyból a teljes káoszba érkezik meg. Érdemes elébe menni ennek az érzésnek. Például tervezz be egy szabadnapot a nyaralásból való visszatérés és a munka között, hogy mentálisan és fizikailag is felkészülhess a környezetváltozásra. Tartsd viszonylag üresen a naptáradat, hogy lehetőséget adj magadnak az akklimatizálódásra és a túlterhelés elkerülésére.

3) Tarts meg valamit a nyaralásból

Pontosan mi volt az, ami a nyaralás vagy a szabadság alatt segített a kikapcsolódásban és abban, hogy jobban érezd magad? A testmozgás? A baráti találkozók? Művészet vagy hobbi? Amennyire csak lehetséges, építsd be ezeket a tevékenységeket a szokásos heti rutinodba: a kis dózisú pihenés is nagyon sokat számít.

4) Kommunikáld és védd a határaid

A nyaralásból való visszatérés remek alkalom arra, hogy felülvizsgáld a munkahelyen felállított határaidat. Tudasd mindenkivel, hogy mikor állsz rendelkezésre és mikor nem. Ha a munkával kapcsolatos követelmények kezdenek túllépni a szerepeden vagy a komfortérzeteden, beszélj a vezetőséggel a felelősségek átcsoportosításáról, és vizsgáld meg, nem delegálhatod-e a feladatokat.

A határok betartása segít, hogy meghatározd mások elvárásait magaddal kapcsolatban, és abban is, hogy a pihenőidőd védve legyen.

Így kezeld az őrült munkamániás kollégáid

5) Ha toxikus a környezet, lépj ki belőle!

Ha olyan munkahelyi környezetben vagy, ahol azt érzed, szinte bűn a szabadidő, ahol túlzottan jutalmazzák az önfeláldozást és a túlórákat, akkor egészségtelen környezetben dolgozol. Az ilyen munkakörnyezet a kimerültség és a kiégés melegágya lehet, így érdemes elgondolkozni a felmondáson vagy egy „kilépési” stratégia kialakításán.

6) A túlhajszoltság megelőzése még a nyaralás előtt

Ha legközelebb szabadságra mész, próbáld meg előre megkönnyíteni a dolgodat. Már hetekkel a távozás előtt gondoskodj arról, hogy valaki helyettesíteni tudjon. Legyen egyértelmű, hogy ha muszáj kapcsolatba lépni veled a szabadságot alatt, ezt mikor és ki teheti meg. És persze szervezd meg előre a visszatérést, hogy könnyebb legyen az átmenet.

The post Munka a nyaralás után: 6 tipp, hogy ne dolgozz kétszer annyit, mint előtte appeared first on Forbes.hu.