:

Meglepő kapocs az állami tenderek és a brutálisan drága luxusjachtok között – két milliárdos neve is felsejlik

Meglepő kapocs az állami tenderek és a brutálisan drága luxusjachtok között – két milliárdos neve is felsejlik

Néhány évvel ezelőtt egy addig közepes méretű építőipari céghez, a Soltúthoz elkezdtek dőlni az állami megrendelések, amelyekből a vállalat mesés nyereséget termelt. Az így keletkező több tízmilliárd forintnyi vagyon azonban nem egyszerűen a vállalat eredeti tulajdonosát gazdagította, hanem kifejezetten furcsa utat járt be.

A G7 cikke szerint jutott belőle a NER jachtoztatására, és egy olyan vagyonkezelőhöz is, amely az ország egyik legbefolyásosabb kormányközeli vállalkozójának, Szíjj Lászlónak a vagyonát kezeli. Annak a Szíjj Lászlónak, akit az elmúlt hetekben fideszközeli körökből oligarcháztak, vagy éppen „orkoztak”, olyan interjúkban, amelyekben zsarolással megszerzett cégekről, vagyonról is szó esett.

A kormány kedvenc milliárdosa: A jacht jó üzlet, Simicska jó ember

A Soltút Rencsár Kálmán cége, amely előtt a Simicska Lajos féle Közgép szétesésével nyílt meg az út az állami építőipari közbeszerzések előtt. Rencsár meg is gazdagodott ebből: legutóbbi milliárdoslistánkon a 48. lett, 37,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Mészáros és Szíjj, mint érdekes kapocs

Tavaly tavasszal két átrendeződés is történt Rencsár vagyonában.

április 11-én Máltán közgyűlést tartott az a helyi vállalat, amely az elmúlt években a luxusjachtokat biztosította a kormányközeli gazdasági és politikai elit több tagjának nyaralásához is. A cég pénzügyi helyzete ezt megelőzően fokozatosan romlott. A problémát a közgyűlésen Rencsár Kálmán oldotta meg azzal, hogy még a saját mércéjével mérve is hatalmas összeget, közel 7 milliárd forintot tolt a vállalatba.alig három nappal később Budapesten Rencsár cégjogi lépésekkel lehetővé tette, hogy a Soltút nyereségének nagy részét néhány, ekkor kibocsátott, speciális részvény tulajdonosa kaphassa meg. A részvényeket eleinte ugyan ő maga birtokolta, ám ez nem maradt így sokáig: a milliárdokat érő papírok még tavaly más tulajdonába kerültek.

A két esemény első ránézésre függetlennek tűnhet egymástól, valójában azonban nem azok, írta a G7. A jachtos céget és a milliárdokat érő részvények új tulajdonosát az elmúlt évtized állami megrendeléseinek egyik legnagyobb haszonélvezője, Mészáros Lőrinc barátja, az Orbán Viktorral meccset néző, és Szijjártó Péter nyaralásáról is gondoskodó Szíjj László köti össze.

The post Meglepő kapocs az állami tenderek és a brutálisan drága luxusjachtok között – két milliárdos neve is felsejlik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés