:

Itt van minden, amit az új iPhone-okról tudni lehet

Itt van minden, amit az új iPhone-okról tudni lehet

Szeptember 12-én mutatják be az új iPhone-okat az Apple cupertinói székhelyén, magyar idő szerint kedden este 7 órakor. Bár az almás cég szereti titokban tartani a bejelentéseket, az esemény előtt már jó pár információ napvilágot látott az iPhone 15 szériáról, és legalább ennyi feltételezés is kering az interneten — ezeket gyűjtötte most össze a Gizmodo.

Először is a legfontosabb: igen, az iPhone 15 minden bizonnyal USB-C bemenettel rendelkezik majd a megszokott Lightning Charge helyett. Ezzel az Apple nagy nehezen eleget tesz a vonatkozó uniós törvénynek, amely szerint a vállalatnak 2024-ig kell bevezetnie az USB-C-t az iPhone-családban. Tim Cook vállalata azonban itt is tartogat egy csavart:

az USB-C kábeleken belül egy MFI (Made for iPhone) csoportot hoz létre, amely az androidos mobilok esetében korlátozza a töltés és az adatátvitel sebességét.

Töltés terén további változások is várhatók: a 9to5Mac jelentése szerint az új iPhone 15 modellek némelyike akár 35 wattos töltéssel is érkezhet. Jelenleg az iPhone 14 Pro 27W-on, az iPhone 14 pedig 20W-on tölt. A tajvani TrendForce ellátási láncot kutató cég szerint az Apple feljebb tornázta a RAM-méretét is a prémium mobiljainál: 6 GB-ról 8 gigabájtra nőhet a Pro, Pro Max és ha bemutatásra kerül, az Ultra modellnél is. Az iPhone 15/15 Plus esetében valószínűleg marad a 6GB-nál az Apple.

Ami egészen biztos a szakértők szerint az, hogy notch nem lesz: az iPhone 15 minden modellje dinamikus szigetet kap. Emellett a test-képernyő arány is nőhet majd, ugyanis az állítások szerint sikerült keskenyebbre venni a keretet. A szivárogtatások szerint egy új gomb is megjelenik majd a jobb oldalon. A bal oldalon található hangerő-billentyűk, a bekapcsológomb és a némító kapcsoló megmarad.

Hány készülék érkezik?

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman, aki korábban többször is sikeresen jósolt meg iPhone-híreket, az iPhone 14 megjelenése óta azt mondja, hogy négy modell közül lehet majd választani, a régóta rebesgetett Ultra-kiadás valószínűleg csak jövőre jön majd. A 6,1 hüvelykes iPhone 15 mellett állítólag egy 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plus, egy 6,1 hüvelykes iPhone 15 Pro és egy jóval termetesebb Pro Max változat érkezik majd. Az iPhone 15 Pro Max tele lehet prémium fejlesztésekkel, például az Apple Watch Ultra-hoz hasonló titánium borítású vázzal.

A hírek szerint a váz minden modellnél kicsit mattabb lesz, a lehetséges színek között pedig a vörös, rózsaszín, sárga, sötétszürke és bézs ányalatokat tartják számon.

A készülékek árairól eddig nem sokat lehet tudni, de sokan 100-200 dolláros áremelkedést sem tartanak kizártnak. Emiatt nem zárható ki, hogy a legjobb felszereltségű prémium készülék ára itthon átlépi az egymillió forintos határt. Tavaly egyébként 930 ezer forintot kellett kipengetni ugyanezért. 

Ehhez azonban hasznos fizikai ráncfelvarrás érkezik. A hírek szerint először kap majd iPhone periszkópos kamerarendszert, ami egy kicsit jobban megbocsátja a fizikai mozgást, és nagyobb zoomolást is tesz lehetővé — így csökkentve a digitális zajt. A Samsung Galaxy S22/S23 Ultránál egyébként már találkozhattunk ilyennel.

Lapkakészletek terén nagy áttörést várnak az eseménytől: amennyiben az almás cég bemutatná az 3 nanométeres A17 Bionic chipet, azzal hivatalosan is leelőzné az androidos gyártókat. A szakértők arra számítanak, hogy a fejlesztés elsősorban az akkumulátor élettartamára és az energiahatékonyság növelésére szolgál majd. Végül sokan számítanak arra is, hogy az iPhone 15 speciális funkciókat kap a nemrégiben bemutatott Apple Vision Pro headsethez, ám ezt senki nem tudta még megerősíteni.

Kapcsolódó Vision Pro: tényleg forradalmat hoz az Apple új csodakütyüje? Jobb, mint eddig bármi ebben a kategóriában, de még kérdéses, ez elég lesz-e a kütyüforradalomhoz.

The post Itt van minden, amit az új iPhone-okról tudni lehet first appeared on 24.hu.