:

Onyx Boox Page e-book olvasó: van élet a Kindle-ön túl?

Onyx Boox Page e-book olvasó: van élet a Kindle-ön túl?

Nincs könnyű helyzetben, aki manapság érvényesülni szeretne az e-book olvasók szegmensében, hiszen a digitális könyvek és az ehhez kapcsolódó hardverek piacára viszonylag korán belépő Amazonnal kell felvennie a versenyt. Ez több szempontból sem könnyű, hiszen manapság az e-könyv olvasókról rengeteg embernek azonnal a Kindle márka ugrik be, ami rendre jól sikerült eszközökkel áll elő, jobbára korrekt áron. Utóbbi főleg akkor igaz, ha nem ragaszkodunk a legújabb modellekhez: egy 2015-ös Kindle PaperWhite 3-hoz például már 40 ezer forint alatt hozzá lehet jutni, és az Amazon ezen eszköze bőven kielégíti a digitális könyveket előnyben részesítő felhasználók igényeit.

Ennek ellenére akadnak gyártót, akik igyekeznek saját szeletet hasítani a folyamatosan növekvő tortából. Ilyen például a rendszeresen új eszközökkel jelentkező Pocketbook (aminek egy korábbi megoldásával nem voltunk maradéktalanul megelégedve), vagy éppen a 2009 óta létező Boox, ami idén szintén új, itthon is kapható termékeket dobott piacra. Ezek egyike a Onyx Boox Page, ami egy androidos táblagép és egy hagyományos, e-tintás olvasó meglepően jól használható szerelemgyereke.

Adrián Zoltán / 24.hu

Onyx Boox Page e-book olvasó

Ha valaki járatos a Boox termékek világában, annak azt érdemes tudnia, hogy a Page lényegében a Leaf 2 nevű modell utódja: külsőre szinte ugyanolyan eszközről beszélünk, a hardver viszont papíron erősebb, és az akkumulátor kapacitása is nőtt, tehát jobb az üzemidő. Méretre egy 156 milliméter magas, 137 milliméter széles és mindössze 6 milliméter vastag olvasóról van szó, ami emellé pehelysúlyú, mindössze 195 gramm. A burkolat fekete, jó minőségű, de ujjlenyomatmágnes műanyagból, a készülék jobb szélén pedig vastagabb a keret, mint az ellenkező oldalon.

Ez egyrészt kényelmessé teszi a használatot, mert az eszköz oldalán pihenő ujjunk nem ér a képernyőhöz, másrészt ide került két fizikai gomb, amikkel alapvetően lapozhatunk, de adott a lehetőség, hogy számunkra fontos funkciókat programozzunk rájuk. Jó hír továbbá, hogy a burkolat alatt egy szenzor érzékeli, ha elforgatjuk az olvasót, így nemcsak arra van lehetőség, hogy szélesebb felületen olvassunk (ha valakinek esetleg erre lenne igénye), de a balkezesek „fejjel lefelé” is használhatják az eszközt, így a fizikai kapcsolók számukra is kényelmesen elérhetők.

Adrián Zoltán / 24.hu Fizikai gombok, USB-C, hangszórók és foglalat a tárhelybővítéshez.

A keret alján találunk még egy bekapcsoló gombot, a jobb szélen a sztereó hangszóró nyílásai kaptak helyet, illetve adott egy mikrofon, a töltésre és adatátvitelre szolgáló UBC-port, illetve egy SD-kártya foglalat, amit a csomagban található SIM-tűvel lehet kinyitni. Ha pedig már a tartozékoknál tartunk: a kötelező leírás mellett egy USB-C kábel is helyet kapott az eszköz fekete dobozában.

A 7 hüvelykes kijelző alapja egy 7-inch E INK Carta 1200 panel, 1680×1264 pixel felbontással és 300 ppi képpontsűrűséggel.

A megjelenített szöveg tűéles, remek kontraszttal, az eszköz a fényviszonyoknak megfelelően módosítja a háttérvilágítást, de a paramétereket mi magunk bármikor változtathatjuk. A kialakítás egyetlen problémás pontjának az amúgy érintésérzékeny kijelzőt védő felületet találtam, ami visszaveri az irányított fényt. Ha tehát lámpa van felettünk (mondjuk egy repülőn), esetleg mögöttünk, akkor néha figyelni kell, milyen szögben tartjuk az olvasót, hogy a fényforrás ne legyen zavaró olvasás közben.

Ami az üzemidőt illeti, a 2300 milliamperórás akkumulátor hosszú napokra elegendő energiát biztosít, a közel három hetes tesztidőszak alatt mindössze egyszer tettem töltőre a Boox Page-et, de akkor sem azért, mert felmerült volna a lemerülés veszélye, mindössze 60 százalék környékén járt a mutató. A töltés sebessége amúgy maximum 10 watt, ami manapság nem tűnik soknak, de egy e-book olvasó esetében bőven elegendő, két órán belül nulláról maximumra tornázható az eszköz.

Adrián Zoltán / 24.hu

Hardverként egy nyolcmagos, 2 GHz-es órajelű Qualcomm Snapdragon 665 processzor, 3 gigabájt memória és 32 gigabájt gondoskodik a zavartalan működésről, de SD-kártyával a rendelkezésre álló hely egészen 1 terabájtig bővíthető. Adott továbbá a kétcsatornás (2,4 GHz, 5 GHz) wifi és a Bluetooth 5.0 – utóbbinak hála könnyedén csatlakoztatható vezeték nélküli füles a hangoskönyv- vagy zenehallgatáshoz.

A bekapcsolás után az eszköz ugyan kicsit lassan tér magához, de mindezt bőven ellensúlyozza, hogy az operációs rendszer alapját adó Android 11 innentől hibátlanul (és e-book olvasóhoz mérten elég gyorsan) fut, ráadásul olyan lehetőségeket biztosít, ami a többi zárt ökoszisztémájú eszköz fölé emeli a Boox Page-et.

Korlátok nélkül

Azt persze fontos tudni, hogy nem egy klasszikus Android rendszert kapunk, hanem egy e-tintás képernyőre optimalizált változatot, a gyártó saját, leegyszerűsített, de az eszköz képességeihez jól passzoló Boox OS kezelőfelülettel. A kezelését (és a tabletekhez/telefonokhoz képest lassabb reakciót) egy kicsit ugyan szokni kell, de hamar el lehet sajátítani, hogy az egyes gesztusokkal milyen menük hívhatók elő, illetve, hogy merre találjuk az éppen szükséges opciókat és beállításokat.

Adrián Zoltán / 24.hu Az olvasó fektetve is használható, ha jobban szeretjük a szélesebb szövegeket.

Utóbbiak közül az egyik legfontosabb, hogy változtathatjuk a színhőmérsékletet és négy fokozatban állítható a képfrissítés sebessége: olvasáshoz bőven elegendő a „leglassabb” opció, ha viszont valaki sűrűbben használná az Androidnak hála elérhető alkalmazásokat (erre mindjárt visszatérünk részletesebben), annak érdemes lehet a magasabb fokozatokat választani – ami viszont a felbontás csökkenésével jár.

Az eszközt bekapcsolva rögtön a könyvtárunkba jutunk, ami alapból üres, előre telepítve semmit nem kapunk az olvasónkra. A Booxnak van saját áruháza (Onyx Boox Store), ahol elektronikus- és hangoskönyveket is találhatunk, de a kínálat jogdíjmentes kiadványokra korlátozódik, így a kedvenc bestsellerünket itt nem fogjuk megtalálni.

Ha már van létező gyűjteményünk fájlok formájában, az könnyedén átmásolható az eszközre, a gyári olvasó (Neoreader) pedig az összes ismert formátummal megbirkózik: PDF, djvu, azw, azw3, doc, docm, docx, epub, fb2, fbz, html, mobi, odt, prc, rtf, sxw, trc, txt, chm és ppt. Képregényrajongóknak pedig fontos lehet, hogy a rajzos kiadványoknál használt cbr és cbz fájlok is olvashatók. Ezek mellé a png, jpg, bmp és tiff kiterjesztés, illetve audio fronton a wav és az mp3 sem okoz gondot a rendszernek.

Az eszköz emellé rendelkezik a manapság már alapvetésnek számító interaktív funkciókkal is: a szövegekben kiemelhetők részletek, írhatók megjegyzések, és amennyiben regisztrálunk Onyx fiókot, ezeket szinkronizálhatjuk a gyártó eszközei között – így egy modellváltás esetén sem vesznek el a kiadványok mellé csatolt információk. Emellett kapunk szótár és fordítási opciót is, ami ugye akkor jön jól, ha idegen nyelven olvasunk, és esetleg szembe jön egy-egy olyan szó vagy kifejezés, aminek a jelentésével – még – nem vagyunk tisztában.

És akkor térjünk ki az Android rendszer egyik legnagyobb előnyére is: a Boox Page-en elérhetők az olyan felhőszolgáltatások, mint például a Dropbox, a Google Drive vagy éppen a One Drive. Ezeknek hála (wifis internetkapcsolat esetén) villámgyorsan szinkronizálható mindenféle tartalmunk az eszközre, amit aztán kedvünkre fogyaszthatunk körülményes másolgatás nélkül.

Adrián Zoltán / 24.hu

És ez még csak a kezdet, hiszen az Androidnak hála megkapjuk a Play Áruházat, és amennyiben az eszközt összekötjük a Google-fiókunkkal, úgy kedvünkre tölthetünk le mindenféle alkalmazásokat az olvasónkra. Ez a Boox Page egyik legjobb része:

nem vagyunk ökoszisztémához kötve.

Csak hogy a legfontosabbakat említsem: az eszközre például letölthető a Kindle alkalmazás, amin keresztül elérjük az Amazonnál vásárolt összes kiadványunkat, vagy adott a Play Könyvek, ahol szintén megtalálhatunk mindent, nemcsak a jogdíj nélküli műveket. Emellett ott az Audible a hangoskönyvek szerelmeseinek, vagy képregényrajongóknak a (szintén Amazon tulajdon) Comixology – bár tény, hogy a színes füzetek fogyasztása nem pont erre az eszközre lett kitalálva, de a mangák olvasására például tökéletes ez az olvasó. Lábjegyzetként pedig álljon itt, hogy a Booxnak van színes kijelzős megoldása is, Tab Mini C néven, szintén Androiddal a fedélzeten. És nemcsak a különböző áruházak között váltogathatunk, de eldönthetjük azt is, melyik olvasó applikációt szeretnénk használni, ami be is állítható alapértelmezettnek. És ez még csak a dolgok olvasós része…

Nem csak egy olvasó

Az Android előnye nem csupán az, hogy több forrásra támaszkodhatunk és nem kell lemondanunk a más platformon vásárolt tartalmainkról, de a szoftvernek hála a Boox Page olvasáson túl másra is használható. Nyilván nem kapunk olyan zökkenőmentes élményt, mint egy modern táblagép esetében, illetve a kütyü mozgóképek fogyasztására is csak kompromisszumokkal alkalmas, de ezeket szépen ellensúlyozza a tény, hogy alkalmazások százai/ezrei várják, hogy telepítsük őket. Zenestreamelős applikációk, böngészők, működik a YouTube, használhatók rajta a különböző közösségi alkalmazások, chatek, üzenetküldők, rögzíthetünk hangot és még sorolhatnám.

Persze ha valaki csak olvasásra szeretne eszközt, annak ezek a lehetőségek feleslegesek lesznek, és nincs értelme kifizetni érte a felárat. Ha viszont valaki olyan eszközre vágyik, ami a kedvencek olvasgatása mellett másra is használható (zenestreamelés, üzengetés, hangrögzítés, böngészés stb.), annak érdemes elgondolkodni egy Boox Page beszerzésén. Az ára 115 ezer forint, ami elsőre soknak tűnhet egy mezei Kindle-höz képest, ugyanakkor az Amazon felhozatalából a Kindle Oasis áll a legközelebb ehhez az eszközhöz. Ennek az ára hasonló háttértárral 125 ezer forint körül alakul, így a tesztalanyunk egyáltalán nem rossz vétel, főleg annak fényében, hogy itt nem vagyunk az Amazon ökoszisztémájához láncolva.

The post Onyx Boox Page e-book olvasó: van élet a Kindle-ön túl? first appeared on 24.hu.