:

Két Forbes-alany is az idei Szabad-díj várományosai között

Két Forbes-alany is az idei Szabad-díj várományosai között

Egy díj, ami azoknak jár, akik nemcsak magukért, de a környezetükért, mások ügyéért is sokat tesznek. Nincsenek a reflektorfényben, csendben, háttérben teszik a dolgukat, és talán nem is tudják, ki mindenkinek mutatnak példát. A TASZ Szabad-díját szeptember 20-án ítélik oda több kategóriában – néhány jelölt a Forbesból is ismerős lehet.

„A Szabad-díjat 2019-ben alapítottuk, hogy a másokért és a közös ügyeinkért kiálló emberek történeteit eljuttassuk minél több emberhez, és meg is ünnepeljük azokat a nem mindennapi embereket, akik a hétköznapokban nincsenek reflektorfényben, de mindennapi teendőik mellett közös ügyeinkért tesznek”

– áll a díjat alapító Társaság a Szabadságjokért (TASZ) indoklásában.

A 2023-as Szabad-díj jelöltjeire idén tavasszal is az olvasók tehettek javaslatot. A több száz jelölésből nyolcan kerültek a rövid listára, ők vannak most versenyben a díjakért.

A Szabad-díjat a TASZ szakmai zsűrije (Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója; Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója; Marge dalszerző-énekes, Miklósi Gábor, a 444.hu újságírója; Molnár Áron (NoÁr) színész; és Nyáry Luca író, a WMN újságírója) ítéli oda.

Emellett kiosztanak egy közönségdíjat (erre szeptember 17-éig még lehet szavazni ezen a linken), és idén egy különleges kategóriát is indítottak. Díjat kap a legszabadabb fiatal is, aki példamutatásával, energiájával, lelkesedésével kiállt egy szabad, egyenlő és bátor országért.

Bátor anya, nagymama, óvodapedagógus és tanár

A díjakra esélyes idei jelöltek között vannak:

Bátor anyák, aki szembeszállnak szembe a környezetpusztító giga piaci beruházókkal (ők a MIAKÖ, vagyis a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület alapítói).Fiatalok, akik tüntetve, szervezkedve, az ENSZ-ben felszólalva, koalíciókat kötve harcolnak egy igazságosabb oktatási rendszerért, a hátrányos helyzetű sorstársaik esélyegyenlőségéért vagy éppen a jövő generáció egészséges környezethez való jogáért (ők az ADOM Diákmozgalom).Egy nagymama, aki szembesülve HIV-pozitív státuszával, nem bújik el, hanem példát mutat méltóságból, emberségből nemcsak az ismerősei, hanem több ezer gyerek számára is (ő Liebermann Márta, a Retropajzs Egyesület alapítója).Buzás-Hábel Géza tanár, emberi jogi aktivista, a Diverse Youth Network alapítója és vezetője. Ők azért dolgoznak, hogy a perifériára szorult társadalmi csoportokat segítsék, vallási és szexuális kisebbségek, roma közösségek, nemzeti kisebbségek esélyegyenlőségét támogatják.Csángó Dani közgazdász, a Freekey társalapítója. 2019 óta azon dolgozik, hogy a fogyatékossággal élők önrendelkezését segítse.Szilágyi Kitty óvodapedagógus és Kállai Kornélia tanár, a Zebraszerda-mozgalom alapítója.

Két ember, akit a Forbesból is ismerhetsz

ÉS ott van az esélyesek között Papócsi-Réthy Katalin is, a Free Pékség alapítója. A TASZ indoklása szerint ő olyan vállalkozó, aki nem a profitot nézi, hanem esélyt teremt a nehéz helyzetbe került munkavállalóinak. A Free megnyitása óta törekszik rá, hogy a munkaerőpiacon vagy az életben valamiért perifériára szorultakat is munkához segítse. Együttműködik a Menedék Egyesülettel, és mindig van a csapatában olyan, akit más munkáltató nem foglalkoztatna.

Papócsi Péter és Papócsi-Réthy Katalin, a Free Pékség tulajdonosai / Fotó: Sebestyén László (archív)

Dolgozott már a pékségben állami gondozott roma fiatal, több ukrán háborús menekült anya és etióp édesanya is, aki bőrszíne és származása miatt máshol nem kapott munkát. Történetét a Forbes is régóta követi: írtunk már róla és vállalkozásáról többször (itt és itt és itt). Róla szólü első cikkünkben, 2016-ban így indokolta a vállalkozás-alapítást:

„Nem a nyereségvágy motivált, szerencsére stabil lábakon áll a család, hanem a tenni akarás.”

Szintén régi Forbes-alany Zsiga Melinda, az állami gondoskodásban felnőtt, családjában bántalmazott fiatal, akiből kétszeres kick-box világbajnoki bronzérmes, majd edző lett. Megrázó és egyszerre felemelő történetéről többször írtunk már (itt és itt).

Zsiga Melinda

Ő saját életével és sportsikereivel bizonyítja, hogy ő is ér annyit, mint egy fehér ember, és mutat példát arra, hogy származástól függetlenül bárki lehet sikeres, értékes és szerethető.

A díjátadó, ahol az összes jelölt felszólal, szeptember 20-án, a terézvárosi 6Szín Teátrumban lesz 19 órakor. Jegyeket itt lehet vásárolni.

2022-ben a szakmai zsűri díját Glonczi László kapta, aki 14 éve küzd fáradhatatlanul a roma magyarok szegregációjának felszámolásáért. A közönségdíjat pedig az aHang önkéntes aktivistái kapták, akik 2021-ben lebonyolították az ellenzéki előválasztást, ami az elmúlt évek legfontosabb politikai innovációja volt, és a közéleti aktivizmus teljesen új szintjét jelentette. 

The post Két Forbes-alany is az idei Szabad-díj várományosai között appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés