:

Inkább élelmiszert vettünk SZÉP-kártyával, mint nyaralást

Idén júniusban 1,25 milliárddal, júliusban pedig 3,65 milliárddal lett kisebb a szálláshelyek SZÉP-kártyás bevétele. Ezt augusztusban tetézhette még az is, hogy újra szabadon lehetett bevásárolni a boltokban SZÉP-kártyával.

Tovább csökken a kereskedelmi szálláshelyeken beváltott Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártyák) értéke. Júniusban 100 millió, júliusban pedig már 549 millió forinttal kisebb összegben fizettek így a hazai szállásadóknál, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adataiból, melyről a 24.hu számolt be.

Kemping, szálloda

Az adókedvezményes juttatásnak eredetileg éppen az volt a célja, hogy élénkítse a hazai turizmust. Ehhez képest idén júliusban 40 százalékkal kevesebbet költöttek SZÉP-kártyával szálláshelyekre, mint 2021-ben, amikor a járvány után újra szabaddá vált a belföldi nyaralás. 

A júniusi kiesés a kisebb szálláshelyeknek, panzióknak, kempingeknek fájt inkább. Júliusban a szállodákig is elért a hullám, és 457 millió forinttal, 4,669 milliárd forintra csökkent a pihenőkártyás forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Élelmiszerre költjük a keretet

Idén augusztustól decemberig tette lehetővé a kormány, hogy a boltokban szinte minden élelmiszer vásárlására is felhasználható legyen a SZÉP-kártya. A fogyasztás ösztönzésére a cafeteria-keretet is megemelték:

a munkaadó december végéig egyszeri plusz 200 ezer forinttal növelheti a munkavállalónak nyújtott adókedvezményes juttatást a 450 ezres éves kereten felül.

Az összes belföldi szállásforgalom mintegy 25 százalékát tette ki eddig a SZÉP-kártyás fizetés. A szabálymódosítás bevételkiesést hozhat a turisztikai és vendéglátóipari szolgáltatóknak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége korábban azt kérte, hogy a turisztikai főszezon után, szeptembertől lehessen élelmiszervásárlásra költeni a pihenőkártyás feltöltéseket, de a kormány nem módosított az augusztusi dátumon.

Borítókép: Budapest, 2022. november 11. Tojást és burgonyát vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az elõzõ napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedõ által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. MTI/Szigetváry Zsolt

The post Inkább élelmiszert vettünk SZÉP-kártyával, mint nyaralást appeared first on Forbes.hu.