:

Meglepő húzással függetlenítené Paksot Orbán Viktor Oroszországtól

Orosz helyett francia üzemanyagra váltana Orbán Viktor a Paksi Atomerőműben, ami Paks I. esetében „orosztalanítás” lenne, Paks II.-vel azonban kicsit más a helyzet.

Orbán Viktor 15 pontos „nagy tervéről” beszélt a hétvégén a kötcsei zárt körű találkozón. A tervnek része az is, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal is mehetne, értesült a Telex.

Mindez nem is csak a jövőbeli Paks II. projektet érinthetné, hanem első körben Paks I.-gyel kapcsolatos „orosztalanítás” lenne, írja a lap. A lépés szakmailag nagyon is indokolt lenne, és van már rá uniós példa is. 

Ki jöhet szóba?

Valószínű, hogy a magyar kormány orosz reaktort szeretne nyugati beszállítókkal

– elemezte a miniszterelnök Paks II.-vel kapcsolatos terveit Aszódi Attila, a BME tanára.

Ha megvalósulna egy ilyen terv, annak az előnye az lenne, hogy ne legyünk kiszolgáltatva Oroszországnak, legyen alternatív üzemanyag. Ezen nemcsak Magyarország gondolkozik, az Európai Atomenergia Közösség már nemzetközi pályázatot hirdetett arra, hogy támogassák az EU reaktorainak üzemanyag-ellátását.

Ebben az amerikai Westinghouse és annak svéd leányvállalata nyert, akik szállítottak már Ukrajnába és Csehországba is. A projekthez Magyarország is csatlakozott. De a francia Framatome is képes olyan üzemanyag gyártására, amire szükség van, ráadásul a cég atomerőmű-projektekben az amerikaiakat is megelőzi.

Kommunikációban még az oroszokkal vagyunk

A moszkvai magyar nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy nem akar leválni a kormány az orosz hátterű nukleáris fűtőanyagról, de közben a Portfolio információi szerint a francia Framatome nevű céggel köt majd szándéknyilatkozatot az Energiaügyi Minisztérium a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos együttműködésre.

Mindez tehát komoly magyar szándékokra utal az üzemanyag tekintetében, ha valóban így van, az szembemenne az oroszok érdekeivel. Paks II.-vel kapcsolatban azonban minden hivatalos kommunikáció továbbra is az Oroszországhoz való elköteleződést mutatja.

Borítókép: A Paksi Atomerőmű. MTI/ Sóki Tamás

The post Meglepő húzással függetlenítené Paksot Orbán Viktor Oroszországtól appeared first on Forbes.hu.