:

Konkrétumok Nagy Mártontól: ekkora béremelés várható

A gazdaságfejlesztési miniszter reálisnak tartja a minimálbér tíz százalékos növekedését, és a versenyszférában biztosra vehető a reálbér-növekedés is.

„Várakozásom szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése, az idei év fogyasztási sokkja miatt a kormány által korábban jelzett 1,5 százalékos prognózis nem tartható. És ez a probléma is: a fogyasztási sokknak helyre kell állnia. Ehhez az infláció letörése a legfontosabb, amelyre már novemberben is jelentős esély mutatkozik, várhatóan egyszámjegyűre apad” – mondta az Indexnek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az Indamedia által szervezett AI Summit konferencián.

A miniszter úgy látja, hogy augusztusban már emelkedtek a reálbérek, amelyeknél szeptemberben történhet jelentősebb kiugrás,

reálisnak tartja a minimálbér tíz százalékos növekedését.

Nagy szerint „az infláció eszi meg a béreket”, tehát, ha az infláció csökken, akkor a bérek vásárlóereje nő. Hozzátette, a versenyszférában biztosra vehető idén a reálbér-növekedés.

MNB-bírálat

„A legnagyobb kérdés a jegybank kamatpolitikája lesz, hiszen szeptembertől pozitív reálkamat várható, ami ugyancsak változás, azonban a pozitív kamatláb lassítja a fogyasztást. A kormány a reálbéreknél nagyobb fordulatot szeretne, és ez igaz 2024-re is. Ám a jegybank a bérezésben egy visszafogott növekedést prognosztizál”

„A jegybank ragaszkodik ahhoz, hogy eldöntse a hosszú távú inflációs célt, és ehhez minden joga megvan.

Ez azt is jelenti, hogy a jegybank nem szeretne akkora bérkiáramlást látni, mint a kormány.

Ez sajnos jövőre a gazdaság helyreállítását nehezíti” – mondta Nagy.

Borítókép: Budapest, 2022. november 30. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

The post Konkrétumok Nagy Mártontól: ekkora béremelés várható appeared first on Forbes.hu.