:

Kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön

Kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön

Az ipari forradalom óta robbanásszerű népességnövekedés kezdődött a Földön: az 1900-as 1,6 milliárdról napjainkra valamivel több mint 8 milliárdra nőtt a népesség. Bár ez elképesztően soknak tűnik, az a széles közben elterjedt feltételezés, hogy többen élnének most a Földön, mint amennyien valaha meghaltak, egyszerűen nem igaz – írja az IFLScience.

A lakosság alig több mint egy évszázad alatt bekövetkező megötszöröződése alapján ésszerű lenne azt feltételezni, hogy a népesség olyan gyorsan nőtt a század egy pontján, hogy az élők rövid időre meghaladták a holtak számát. Az erre vonatkozó adatok és becslések szerint azonban tévednénk.

Amikortól az államok elkezdtek adót szedni, népszámlálást végezni, könnyű dolgunk van, ugyanis minden egyes élet nyomon követhető.

Azonban a régmúltban közel sem ilyen jó a helyzet, főleg hogy a várható élettartam is alacsony volt. A vaskori franciáknál ezt 10-12 éves korra tették, ami a kutatás végző PRB szakértői szerint azt jelenti, hogy 1000 emberre legalább 80 élve születés kellett a faj fennmaradásához. Ma már alig 35-45 ez a szám, és ez is leginkább Afrikában figyelhető meg.

A kutatók a becslés felállításához a történelem különböző pontjairól származó népességbecsléseket használtak fel, és egy feltételezett reprodukciós rátát alkalmaztak. Eszerint időszámításunk előtt 190 ezer óta mintegy 117 milliárd születés történt a bolygón, ami messze meghaladja a ma élő 8 milliárd ember számát. Jelezték, a módszer nagy valószínűséggel nem fölfelé, hanem inkább lefelé torzít.

The post Kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön first appeared on 24.hu.