:

Fájdalmasan fantáziátlan az új iPhone

Fájdalmasan fantáziátlan az új iPhone

Bemutatkoztak az új telefonok és órák, de az Apple továbbra is minden kockázatot kizárva tipeg a már szélesre taposott ösvényen.

Másfél évtizede, azaz az első iPhone bemutatása óta az Apple a felső kategóriás telefonok piacának domináns szereplője. A cég gyakorlatilag a világ minden pontján igen erős pozíciókkal bír e szegmensben, megingathatatlan rajongótáborral megtámogatva. Viszont az is tény, hogy az cupertinó-i konszern évek óta adós az igazán nagy dobással ezen a fronton.

Apple iPhone 15 Pro és Pro Max. Kép: Apple

Amíg a vetélytársak bátran kísérleteznek mindenfélével, például a hajlítható, nyújtható kijelzőkkel, 8K videórögzítéssel vagy moduláris kialakítással, addig az Apple abszolút a biztonsági játékot választja már jó ideje. A cég a szokásoknak megfelelően idén is egy őszi napot választott arra, hogy lerántsa a leplet az idei friss mobilokról, és csak reménykedni lehetett abban, hogy 2023-ban végre már előrukkolnak valami bombasztikus újdonsággal.

Négy új iPhone

A vállalat négy telefonról rántotta le a leplet, amelyek közül az Apple 15 Pro és az Apple 15 Pro Max esetében beszélhetünk valódi újdonságokról. Ilyen például a titánium készülékház, amely strapabíró, viszont igen könnyű, és emellett sikerült a káva vastagságát is tovább csökkenteni. Meg kell említeni még egy új, extra programozható gombot, amely tényleg hasznos lehet.

Viszont az is tény, hogy ezek a megoldások csak minimális változást jelentenek a dizájnban. Azaz az idei modelleket első pillantásra könnyű összekeverni régebbi rokonaikkal.

A titánium készülékház az egyik újdonság. Kép: Apple

Hardver terén viszont nagy ugrásról beszélhetünk, hiszen e két készülék megkapta az Apple nagy büszkeségét, az első 3 nm-es eljárással készülő A17 Pro processzort. Ez pedig előrelépést jelent a teljesítmény terén, legalábbis a vállalattól kapott információk szerint. Ennek köszönhetően a telefon még gyorsabb, javul a képfeldolgozás, és minden korábbinál jobb grafika megjelenítésére nyílik lehetőség.

Maradtak a megszokott formák. Kép: Apple

Ez pedig kulcsszerepet játszhat a VR és AR tartalmak, valamint játékok megjelenítése során. Ez utóbbira a vállalat érezhetően nagy hangsúlyt fektet, hiszen állításuk szerint az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modellek akár a konzolokkal vagy PC-kkel is felveszik a versenyt e téren, amit azért kicsit nehéz elhinni, hogy teljesen őszinték legyünk.

Az új processzor papíron nagy ugrást jelent. Kép: Apple

Azt óriási bombaként emelték ki, hogy e két telefont ellátták jó minőségű nagyított képek elkészítését biztosító, 3x, illetve 5x nagyítást biztosító telephoto kamerával, de hát ez a megoldás régóta megtalálható a rivális gyártók prémium termékeiben. A főkamera 48 megapixeles felbontásától sem fog már hasraesni senki, mint ahogy az ultraszéles látószögű egységtől sem, hogy a 4K/60p videórögzítési opcióról már ne is beszéljünk. A kijelző terén semmilyen újdonságról nem számolt be a holding, ami azért elég nagy csalódást jelent. Az iPhone 15 Pro egyébként 6,1 hüvelykes az iPhone 15 Pro Max pedig 6,7 hüvelykes OLED kijelzővel bír.

Játékban erősek lesznek az új modellek.

Az alacsonyabb kategóriát idén az Apple iPhone 15 és Apple iPhone 15 Plus képviseli, amelyek esetében ugyanezek a méretkategóriák. E két termékbe viszont a tavalyi, A16 processzor és fejletlenebb kamerarendszer került, valamint a titánium házról is le kell mondani. Fontos információ, hogy a 2023-as Apple telefonokra már végre a szabványos, minden más gyártó által használt USB-C portot pakoltak a korábban használt, egyedi Lightning csatlakozó helyett.

Új iPhone árak

A szokásoknak megfelelően a bejelentést követően azonnal kiderült az is, hogy Magyarországon mennyibe fognak kerülni a termékek.

Az iPhone 15 indulóára 399 990 forint, az iPhone 15 Plus indulóára pedig 449 990 forint. Az iPhone 15 Pro alapváltozatáért is 499 990 forintot kérnek el, az iPhone 15 Pro Max pedig minimum 599 990 forintba kerül, de a legjobb, 1 TB-os változatért 799 990 forintot kell letenni az asztalra.

Új órák

A vállalat nem hagyta ki az alkalmat és a szokásoknak megfelelően a telefonokkal egy időben bemutatta az okosóráinak új generációját azaz Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 modelleket.

Új Apple Watch órák érkeznek. Kép: Apple

Az hamar kiderült sajnos, hogy a 189 990 forintot kóstáló Apple Watch Series 9 sem hozott forradalmat. A formavilág az elődöket idézi, azaz maradt a már bevált téglalap alakú, elegánsan lekerekített készülékház. A termék megkapta az új S9 processzort, amely minden korábbinál nagyobb teljesítményű, ezáltal gyorsabb, hamarabb tölti be az alkalmazásokat, és energiahatékonyabb a korábbi verzióknál, aminek értelmében megnő az üzemidő.

A Double Tap funkció a nagy újdonság…. Kép: Apple

A készülék kijelzője megújult, és a gyártótól származó információk értelmében fényereje már eléri a 2000 nitet, aminek köszönhetően a tűző napfényben jobban látható a kép. Emellett ellátták a modellt egy továbbfejlesztett, szívműködést vizsgáló szenzorral, amelynek köszönhetően a kapott adatok még pontosabbak lesznek. Az sokat elárul, hogy az egyik ünnepelt új funkció, hogy most már az úgynevezett Double Tap funkció révén két ujjunk összeérintésével is kikapcsolhatjuk az ébresztést, vagy fogadhatunk hívást.

Az Apple Watch Ultra 2 képviseli a csúcsot a kínálatban. Kép: Apple

Apple Watch Ultra 2 képviseli a legfelső kategóriát a cég választékában. A strapabíró, titániumból készült modell kijelzőjének fényereje eléri a 3000 nitet, az üzemidőre pedig nagyon büszke a cég, bár a 72 óra azért a mai mezőnyben már egyáltalán nem számít kiemelkedőnek. Természetesen ellátták az új processzorra és érzékelőkkel, valamint támogatja a Double Tap funkció használatát. Emellett 100 méteres mélységig vízálló, és támogatja a precíziós kétfrekvenciás GPS technológia használatát, ami igen pontos helymeghatározást biztosít.

Ez szép és jó, de azért a 379 900 forintos ár azért tényleg túlzásnak tűnik érte.

Csalódás?

A mostani nagy bejelentés után is maradt az emberben némi csalódás. A más területeken oly innovatív Apple olybá tűnik egyhelyben topog a mobil fronton. Hiányoznak a bátor húzások, a merész, innovatív megoldások. Nem kell félteni a céget, pusztán az almás logó miatt is biztosan tömegek fogják megvenni az új modelleket, de ennél azért többet reméltünk.

The post Fájdalmasan fantáziátlan az új iPhone appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés