:
Breaking News

Kormányinfó: Próbálja ikszre menteni a napelemesekkel vívott meccset a kormány

A szeptember 7-ig benyújtott igénylőknek tíz évig maradhat a korábban megszokott elszámolás, a többieknek már nem.

Tíz évig a korábbi elszámolási rend szerint működhetnek azok a napelemek, amelyekre szeptember 7. előtt adtak le igénylési kérelmet – mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Gulyás szerint az európai uniós irányelvek miatt kell átállítani az elszámolást azoknak, akik most, vagy a jövőben igényelnek napelemeket.

Infláció, svédcsavar, fenyegetés

Gulyás már túllicitálja a kormány korábbi elképzeléseit:

reálisnak tartja, hogy novemberben egyszámjegyű lesz az infláció, és októberben sem tartja ezt lehetetlennek.

A miniszter azonban hamar elbizonytalanodott: aggasztja az üzemanyagár-növekedés, ami már eddig fél százalékkal növelte az inflációt. Gulyás nehezményezte, hogy „ötszörös áron kénytelenek behozni ukrán vezetéken keresztül az üzemanyagot, mert Ukrajna három és félszeresére növelte a tranzitdíjat”.

Ukrajnával kapcsolatban azt is elmondta, hogy ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró gabonaimport-tilalmat, akkor ők Magyarországra vonatkozóan meghosszabbítják (erről legutóbb is beszélt).

A kormányközeli sajtóban az utóbbi napokban felkapott, a demokráciáról és az EU-ról szóló svédországi oktatóvideóról is szót ejtett. „Utána kell nézni, hogy ezt a videót valóban lejátsszák-e a svéd iskolás gyerekeknek. Ha igen, akkor Svédország mindent megtesz azért, hogy ne ratifikáljuk a NATO-tagságukat” – mondta Gulyás.

Ház, család, gyerekek

Három hónappal a kifutása előtt továbbra sem lehet tudni, mi lesz a városi CSOK-kal (ezt a költségvetés helyzete miatt a kormány korábban megszüntette). Gulyás elmondta: tárgyalt ma erről a kormány, de bővebb információt nem adott.

Azt elismerte, hogy csökken a szülőképes korú nők száma, de hozzátette, Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a termékenységi arányszám az Európai Unióban.

Szót ejtett a Budapesti Demográfiai Csúcsról is, amin a szélsőjobboldali olasz kormányfő, Giorgia Meloni, a korábbi kommunista párttag, jelenlegi bolgár elnök Rumen Radev is vendégeskedik, és az azerbajdzsáni házelnök mellett Bosznia-Hercegovinából is érkeznek látogatók.

The post Kormányinfó: Próbálja ikszre menteni a napelemesekkel vívott meccset a kormány appeared first on Forbes.hu.