:

Folytatódhat a reálárak csökkenése a lakáspiacon

Reálértéken több mint egy éve csökken az ingatlanok ára, és ez legalább egy évig így is marad az elemzők szerint. A csok miatti vásárlói roham hamarosan kimerül.

Az év végéig még várható egy vásárlói roham a városi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel decemberi kivezetése miatt, de jövőre már ezek sem hajtják majd a keresletet, így az első félévben biztosan folytatódik a reálárak csökkenése – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője az OTP ingatlanpiaci háttérbeszélgetésén.

Az árak várhatóan a következő évben sem mennek lejjebb, az ingatlanok tehát csak az általános infláció miatt, minden más termékhez képest lesznek olcsóbbak.

Több ebből Kifutó állami programok: 10 éves mélypont a lakáspiacon Itt a rendelet, ami meghatározza a napelemes háztartások jövőjét

A Telex összefoglalója szerint az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest majdnem 5, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt az eladott ingatlanok ára.

Volt viszont egy 20 százalék fölötti infláció, ami miatt az ingatlanok ára reálértéken számolva igazából jelentősen csökkent – 2022 és 2023 első negyedéve között több mint 16 százalékkal.

A reálérték csökkenésével párhuzamosan csökken a tranzakciók száma is. Míg 2021-ben nagyon sok, 160 ezer ingatlant adtak el Magyarországon, tavaly már csak 140 ezret, idén pedig ez várhatóan 100 ezer körül alakul.

Ez uniós trend, a magyar piac nem lóg ki az átlagból, az EU államai közül idén csak Cipruson nőtt az adásvételek száma.

Mikor lesz pénzünk lakást venni?

Magyarország gazdasági teljesítménye, az elhúzódó inflációs válság és a még mindig tartó reálbércsökkenés miatt a következő egy évben várhatóan nem élénkül meg a lakásvásárlási kedv.

Az OTP szakértőinek becslése szerint a magyarok jövedelme 2024 első felében éri majd el a mostani válság előtti szintet, és ha a gazdasági helyzet javul, akkor az év második felében indulhat be az ingatlanpiac is.

The post Folytatódhat a reálárak csökkenése a lakáspiacon appeared first on Forbes.hu.