:
Breaking News

Akkugyárak: mit jelent Ursula von der Leyen bejelentése?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentése szerint szubvencióellenes vizsgálat indul a kínai elektromos járműgyártók ellen. Ez az akkumulátoripari beruházások sorát indító Magyarországot érzékenyen érintheti.

Ursula von der Leyen az unió állapotát értékelő beszédében (State of the EU) szerdán bejelentette, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromos járműgyártók ellen.

A döntés Franciaország nyomására született, amely arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy fellépjen a kínai elektromos autók európai piacra való beáramlása ellen.

Több ebből Kifutó állami programok: 10 éves mélypont a lakáspiacon Itt a rendelet, ami meghatározza a napelemes háztartások jövőjét

Ez Magyarországot is érzékenyen érintheti, amely az e-autók ellátására építve jelenti be sorra az akkumulátoripari beruházásokat. Ráadásul úgy tudni, hogy kínai autógyártókkal is tárgyalhat a magyar kormány, így a mostani uniós lépés már súlyos kockázatot jelent a hazai gazdaság számára is – írja beszámolójában a Portfolio.hu.

A portálnak nyilatkozó források szerint eleve tervben van az itthoni beruházások vizsgálata, mert az EU-s belső piacot fenyegeti a kínaiak által Magyarországon megszerezhető Made in EU jelzés.

Von der Leyen azt üzente Kínának és az EU-n belüli gazdasági partnereinek, szövetségeseinek, hogy

az Európai Unió nem hagyja tovább saját gazdasági érdekeinek megsértését, belföldi gyártóinak veszélyeztetését az államszövetség belső piacán.

Az államszövetségen belül ez még úgyis Magyarországnak jelentheti a legnagyobb gondot, hogy az ázsiai ország közvetlen működőtőke befektetéseinek (FDI) eddigi legnagyobb célállama Németország volt, valamint Olaszország is sokáig kereste Peking kegyeit.

2023 őszére viszont Rómában is felismerték a kockázatokat, így Georgia Meloni kormánya kihátrált az Övezet és Út kezdeményezésből, hátat fordítva ezzel Kínának.

The post Akkugyárak: mit jelent Ursula von der Leyen bejelentése? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés