:

Baj lehet: a forint sorsáról beszélt Zsiday Viktor

Hosszú távon bajt okozhatnak a béremelések, a forint jövőjét a mostani gazdasági helyzetre adott válasz határozza meg.

A forint sorsát az fogja meghatározni, hogy ortodox vagy unortodox gazdaságpolitikai választ adunk-e a mostani gazdasági helyzetre – mondta Zsiday Viktor portfóliókezelő a HOLD Alapkezelő webináriumán.

Szerinte amikor a forint sorsát próbáljuk elemezni, ne úgy gondoljunk rá, mint ami lóg a levegőben, hiszen egy régió részét képezzük – írja a Pénzcentrum.

Több ebből Otthon, kabátban – ennyien fagyoskodnak az otthonukban Magyarországon Betegellátás: szorosabb pórázon a szakrendelők

Magyarországon ugyanaz történt, mint a térség egyéb országaiban: a munkanélküliség csökkent, miközben a gazdaság elkezdett felzárkózni az európai uniós átlaghoz. Mindenhol komoly béremelkedés ment végbe, köszönhetően a nyugati cégek kelet-európai megjelenésének – fejtette ki Zsiday.

A bérek emelkedése az infláció emelkedésének irányába hatott az egész régióban.

Kérdés, hogy erre milyen gazdaságpolitikai választ adunk?

A döntéshozóknak azt kell mérlegelniük, hogy egy nagyarányú – például évi 20 százalékos mértékű – béremelkedés nagymértékű inflációt is okoz.

Az ortodox gazdaságpolitikai válasz az erős devizát, a magas kamatot és a kordában tartott béremelkedést tartja szem előtt.Ezzel szemben az unortodox gazdaságpolitika esetében leértékelődik a deviza, magas a nominális bérnövekedés és az infláció mértéke is sokkal magasabb.

Utóbbi megoldás akkor valószínűbb, ha tartósan nem sikerül megállapodni az Európai Unióval. Tehát a forint árfolyamát az fogja hosszú távon meghatározni, hogy a kormányzat melyik utat választja.

The post Baj lehet: a forint sorsáról beszélt Zsiday Viktor appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés