:
Breaking News

Közeleg a fűtési szezon: mennyibe fog kerülni a tűzifa?

Ma már őszi szelek fújnak, hamarosan tényleg megérkezik a hűvösebb idő, azzal együtt a fűtési szezon. A tűzifa iránti kereslet növekedésével emelkedni fog az ára is, érdemes minél előbb beszerezni. De mennyibe fog kerülni az idén?

A közelgő fűtési szezonnal jön a tűzifavásárlás gondja is. Még nem tudni, lesz-e idén tűzifaprogram, az biztos, hogy a fakitermelési díjak és egyén költségek is emelkedtek. Drágul a tűzifa, érdemes minél előbb beszerezni.

Manapság egy köbméternyi konyhakész tűzifa 58-75 ezer forintba kerül a piacon, tízkilós kiszerelésű fabriketthez pedig 2,5-3,5 ezer forintért lehet hozzájutni – írja az Economx.

Több ebből CSOK plusz: ilyen lesz a városi CSOK utódja Baj lehet: a forint sorsáról beszélt Zsiday Viktor

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni – idézte a Pénzcentrum Sulyok Csabát a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Emiatt a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben. Fahiányra egyáltalán nem kell számítani.

Így alakulnak az árak

A lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén köbméterenként nettó 18 ezer forint környékén alakul,a keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig köbméterenként nettó 30 ezer forint.A konyhakész tűzifa ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt.

A tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest

egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább.fabrikett több mint 70 százalékkal kerül többe.

The post Közeleg a fűtési szezon: mennyibe fog kerülni a tűzifa? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés