:

Putyin: nem adjuk fel a holdprogramot

Putyin: nem adjuk fel a holdprogramot

1976 után idén augusztusban próbált meg ismét leszállni egy űreszközzel a Holdon Oroszország, a misszió azonban kudarcba fulladt, a Luna-25 becsapódott és megsemmisült. A küldetéssel a Roszkoszmosz egyik célja az volt, hogy bizonyítsa, Oroszország továbbra is fontos szereplő a világűrben, a sikertelenség így különösen fájó Moszkvának.

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország nem adja fel holdprogramját – írja a Space.com.

Természetesen kár, hogy a holdra szállás kudarcba fulladt, de ez nem jelenti azt, hogy lezárjuk ezt a programot

– mondta Vlagyimir Putyin szeptember 12-én, a Vlagyivosztokban megrendezett Keleti Gazdasági Fórumon. Az orosz elnök kiemelte, más nemzetek is átéltek már sikertelenségeket az űrben, a helyzetben nincs semmi szokatlan.

Oroszország már korábban felvázolta a Luna-26 2027-re, a Luna-27 2028-ra, illetve a Luna-28 legkorábban 2030-ra kitűzött indításának tervét. Ezek a küldetések elvileg a Kína által vezetett Nemzetközi Holdkutató Állomáshoz kapcsolódnak, a bázist a 2030-as évek közepére helyeznének üzembe.

Külső szakértők szerint az orosz holdprogram valójában komoly kihívásokkal néz szembe. Nagy probléma, hogy a Roszkoszmosz költségvetése egyre csökken, az Ukrajna elleni invázió után bevezetett szankciók és az elszigeteltség pedig tovább ront a kilátásokon.

The post Putyin: nem adjuk fel a holdprogramot first appeared on 24.hu.