:

Megvan, kivel venné meg a ferihegyi repteret a kormány

Szó volt magyar befektetői konzorciumról, Katarról, de úgy tűnik, meglepő helyről jöhet a partner a kormány nagy üzletéhez.

A kormány a francia Vinci Airportsszal szövetkezne a Budapest Airport (BA) megvételére – szúrta ki a Telex a VSquare hírlevelében.

Reptér: vissza is akarják szerezni, meg pénz is kellene rá

A kormány ismét tárgyal a Budapest Airport megvásárlásról, ezt a reptér egyik nagy tulajdonosa, a német AviAlliance is megerősítette már. Az ár 4 milliárd euró. Ez komoly összeg, nemigen van magyar tulajdonú cég, ami egy ekkora üzletet be tudna vállalni, márpedig a kormány úgy akarja az üzletet kommunikálni, hogy „visszaszerzik a repteret”.

Így a feladat nagy része az adófizetőkre marad.

Az ugyanis már biztos, hogy az állam egy befektetési cégen keresztül 51 százalékos pakettet vinne a BA-ból, a kérdés az, ki csatlakozik a felvásárláshoz. Eddig annyit tudtunk, hogy egy reptérüzemeltető társaság, vagyis szakmai befektető jön be az állam mellé. (A későbbi üzemeltetés szempontjából ez mindenképp üdvös lehet.)

Stratégiai üzletek: a franciák lehetnek a legjobb barátaink

A VSquare oknyomozó portál szerint francia cég segíthet a magyar kormány segítségére.

A Vinci Airports 65 reptér fejlesztésében és/vagy üzemeltetésében vesz részt, 12 országban van jelen.

A tavaly évet 2,7 milliárd eurós forgalommal zárta, több mint 500 millió eurós adózott eredmény mellett. A társaság anyacége a 124 éve alapított építőipari óriás, a jelenleg a francia tőzsdén jegyzett Vinci. A cég nagy része intézményi befektetők kezében van, 3,3 százaléka van benne a Qatar Holdingnak is, a franciák részaránya valamivel 13 százalék felett, a legtöbb intézményi befektetőt Észak-Amerika adja a társaságba.

A reptérvásárlás nem az a volumen, ahol a NER-közeli cégek labdába rúghatnak, de a földi kiszolgálás területén mozgolódnak a kormányközeli szereplők, erről nemrég írtunk.

Az Orbán-kormány egyre több stratégiai területen kooperálna a franciákkal. Paks 2 orosz beszállítóit is franciákra cserélnék, hogy csökkentsék a magyar energiakitettséget Moszkva irányába.

The post Megvan, kivel venné meg a ferihegyi repteret a kormány appeared first on Forbes.hu.