:

Magyarországra érkezett a vezetékmentes tv. Új utakat nyithat a lakberendezésben (is)

Magyarországra érkezett a vezetékmentes tv. Új utakat nyithat a lakberendezésben (is)

Az LG OLED evo M tévében az a pláne, hogy nem lógnak ki belőle kábelek, de mégis szuper a képe. Megnéztük, hogy működik-e a dolog a valóságban.

A mai prémium kategóriás OLED vagy Neo QLED tévék képminősége már szédületesen jó, de a vezető piaci szereplők egy pillanatra sem állnak le a fejlesztésekkel. Iszonyatosan kaparnak, hogy elő tudjanak állni olyan új megoldásokkal, szolgáltatásokkal, a vetélytársak elé tudnak kerülnek a gyilkos piaci versenyben.

Az LG OLED evo M a világ legnagyobb tech kiállításán debütált idén.

E törekvésnek köszönhetőek például a különféle felhő alapú szolgáltatások, a különleges integrált hangrendszerek, szokatlan funkciók vagy dizájnfantáziák megjelenése. A felső kategóriában régóta megkerülhetetlen szereplőnek, és egyik legerősebb versenyzőnek számító LG is ennek szellemében rukkolt elő idén egy jelenleg egyedülálló televízióval.

Ez az LG OLED evo M, amely Magyarországra is megérkezett, de annyira forró termék, hogy a tradicionális értékesítési csatornákon keresztül nem is érhető el jelenleg, csak közvetlenül a vállalaton keresztül lehet megvenni.

A konszern hazai képviselete lehetővé tette, hogy a főhadiszállásukon próbáljuk ki működés közben ezt az egyedi, abszolút prémium ligába tartozó modellt, mi pedig éltünk is a lehetőséggel.

Kábelek nélkül

Az LG OLED evo M modellen első pillantásra semmi különleges nem látszik, és ez nem is meglepő, mert valahol ez a lényege az egész koncepciónak.

A termék nagy extrája ugyanis, hogy nincsenek rajta csatlakozók, az audiovizuális jelek vezeték nélküli úton, a levegőben jutnak el hozzá egy külső dobozról.

A különféle forrásokat, tehát például a tv-szolgáltató által adott médiaboxot, játékkonzolt, Blu-ray lejátszót vagy PC-t pedig erre a kiegészítő egységre kell rádugni, amely értelemszerűen a szobában gyakorlatilag bárhol elhelyezhető. Ennek köszönhetően pedig nincs szükség arra, hogy a tv közvetlen közelében legyen egy állvány, polc vagy szekrény az említett eszközök számára. Tehát amellett, hogy nem kígyóznak elő a képernyőből randa kábelek, lakberendezési szempontból is minden korábbinál nagyobb szabadságot ad ez a megoldás.

A cél az, hogy ne lógjanak ki kábelek a készülékből.

Azért totális kötetlenségről nem beszélhetünk, hiszen a hálózati áramforráshoz továbbra is csatlakoztatni kell, viszont az is tény, hogy egy konnektort egyszerűbb bepakolni mögé a falra, mint egy komplett kábelcsatornát átvezetni láthatatlanul az ingatlanban. Maga a beszédes nevű Zero Connect Box egyébként nem nagy (36x24x6 cm) a dizájnja rendben van, korrektül néz ki.

Az LG Zero Connect Box a kulcs. Ez küldi a jeleket.

Hasonló szolgáltatások már korábban léteztek, hiszen például WiFi-n keresztül is át lehet küldeni a képet és a hangot is. Az LG Zero Connect technológia azonban a jelenlegi legjobb WiFi 6 szabványnál háromszor jobb vezeték nélküli adatátvitelt biztosít. És ennek köszönhető az, hogy a 4K felbontású, másodpercenként 120 képkockát tartalmazó, HDR (nagy dinamikatartomány) és legjobb hangszabványt használó jelek továbbítása is biztosított a levegőben. Ez az, ami kiemeli ezt a terméket, hiszen erre jelenleg más televízió nem képes.

Képminőség

Maga az LG OLED evo M gyakorlatilag egy Zero Connect technológiával megtámogatott über-felső kategóriás, LG G3 OLED tv. E modellt már mi is kipróbáltuk korábban és el voltunk tőle ájulva. A televízióba ugyanis az elérhető legjobb kijelző került szóval az alapok igen jók. A 4K felbontásnak köszönhetően a részletesség kiváló, a színek gyönyörűek, a kontraszt hibátlan, a fényerő kellően nagy.

A késleltetés minimális, akár nextgen konzolokkal is képes együttműködni a tv.

A maximális képfrissítési frekvenciája 120 Hz, azaz ennyi képkocka megjelenítését biztosítja másodpercenként, amiből fakadóan a mozgásmegjelenítéssel sincsen probléma, legalábbis megfelelő minőségű forrásanyagok használata esetén. A terméket alapvetően a falra szánták, és jár mellé egy speciális konzol, aminek használatával hézagmentesen illeszkedik a függőleges felületre. Tehát nem lóg el, nem feltűnő, sokkal inkább diszkrét, beleolvad a környezetébe, ami jóval szimpatikusabb, mint a bazári-csiricsáré vonal.

Működik? Van értelme?

A gyakorlati próba során kiderült, hogy a dolog nem csak papíron működik. Teszteltük tv-adással, pendrive-on található videóval, és Xbox-szal is, és a kép minősége mindegyiknél teljesen rendben volt, hiszen a felbontás óriási, a HDR visszaadásával nincs gond, és úgy általában semmilyen akadozás nem jelentkezett.

A vezetékmentes koncepciónak abszolút van létjogosultsága.

Az is kiderült, hogy a késleltetés észrevehetetlen, így az eljárás játékra is használható gond nélkül. Viszont az is tény, hogy a Zero Connect Boxnak „látnia” kell a tévét, tehát nem lehet totálisan elrejteni a szobában, pedig nyilván az lenne az igazi.

Nyilván a kábelmentesség nélkül is lehet teljes életet élni, de ettől függetlenül ez egy abszolút életképes szolgáltatásnak tűnik, aminek lehet létjogosultsága.

Természetesen eddig is meg lehetett oldani, hogy ne látszódjanak a kábelek, de az ilyen megoldások jelentősen leegyszerűsítik a dolgot, és az sem utolsó szempont, hogy nem kell feltétlenül a csatlakoztatandó perifériákat a tv közelébe pakolni. A közelmúltban pont a tévékről beszélgettem belsőépítészekkel, és ők biztosan értékelni fogják ezt a fejlesztést, hiszen számukra rengeteg problémát okoz a vezetékek, és az említett kiegészítő eszközök eltüntetése.

A Zero Connect technológia egyelőre csak kevesek kiváltsága marad, hiszen az LG OLED evo M tv meglehetősen drága darab. Két változatban lesz elérhető, és az olcsóbb 77 hüvelykes változat is 2,1 millió forintba kerül, a 83 hüvelykesért pedig 3 millió forintot kérnek el. Ám ha a dolog beválik, kedvező lesz a fogadtatása, akkor azért van rá esély, hogy idővel ez az eljárás felbukkanjon a lényegesen kedvezőbb árú készülékekben is.

The post Magyarországra érkezett a vezetékmentes tv. Új utakat nyithat a lakberendezésben (is) appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés