:

Ez okozhatja a Vénusz titokzatos villanásait

Ez okozhatja a Vénusz titokzatos villanásait

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány megmagyarázhatja, mi okozza a Vénusz savas, vastag fellegeiben időnként látható felvillanásokat – írja a Space.com. A fényeket korábbi missziók során figyelték meg, a szakértők régóta vitatkoznak eredetükről.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az események valódi villámok lehetnek. Ha ez így van, akkor a jövőben különösen ellenállóra kell majd tervezni az ide küldött űreszközöket, hiszen a villámok károsíthatják az elektronikát.

Villámlások egyébként nem jellemzőek minden bolygóra, eddig csak a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz esetében bizonyították létezésüket. Amennyiben a Vénusz légkörében is jelen vannak, az azért egyedülálló, mert a bolygó felhőiben nincs víz.

Claire Blaske, Tempei Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái azonban most arra jutottak, hogy a villámlások rendkívül ritkák lehetnek a Vénuszon.

A kutatók úgy gondolják, hogy a dokumentált fényekért valójában az atmoszférában megsemmisülő meteorok felelősek.

A szakértők azt feltételezték, hogy a Vénuszra hasonló számú meteor esik, mint a Földre, ebből pedig kiszámolták, hány villanást kellene előidézniük. A számokat aztán összevetették a ténylegesen rögzített adatokkal, és megállapították, hogy az objektumok magyarázatot adhatnak az észlelésekre.

Az elmúlt években a Szaturnuszt megcélzó Cassini és a Napot vizsgáló Parker Solar Probe is kereste a Vénuszon a villámlások nyomait, amelyeket korábban amerikai és szovjet űreszközök detektáltak. Az újabb megfigyelések nem vezettek eredményre.

A csapat most úgy véli, az égitest villámlásai nem jelentenek majd fenyegetést a jövő űreszközeire. A Vénusz az utóbbi időkben ismét erősen felkeltette a kutatók figyelmét, így nem kizárható, hogy rövidesen küldetés indul a bolygóhoz.

The post Ez okozhatja a Vénusz titokzatos villanásait first appeared on 24.hu.