:
Breaking News

Egy rejtőzködő betegség, évente háromezer új érintett

Egy rejtőzködő betegség, évente háromezer új érintett

A limfóma világnapját minden év szeptember 15-én tartják. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a limfómára, a rák egyre gyakoribb formájára. Idén arra is ráirányítják a figyelmet, hogy lelkileg, érzelmileg is sok megpróbáltatással jár a betegség, és ez az aspektus is figyelmet érdemel.

Nyirokcsomó megnagyobbodás, eltérések a vérképben – általában ekkor kell nyirokrákra gyanakodni, mondta a limfóma világnapja kapcsán a HírTV műsorában dr. Masszi András, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető orvosa. Van egy speciális tünetegyüttes, ami gyakran előfordul: erős fogyás, más betegséghez nem köthető láz, erős éjszakai izzadás.

Évente 3000-3500 új limfómás beteget diagnosztizálnak Magyarországon, ez azt jelenti, hogy ritka betegségről van szó.

Rejtőzködő betegségnek is szokták nevezni, mert olyan tünetei vannak, amelyek elég hétköznapiak, mondta dr. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A szervezet a mai napra kerékpáros felvonulást szervezett, ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a betegségre. Zöld pólóban, zöld bicikliken kerékpároznak el a Szent László Kórháztól az Országos Onkológiai Intézethez.

A betegség kialakulásának okát jelenleg nem tudni, így megelőzni sem lehet, de nagyon nagy szerepe van a korai diagnózisnak, tette hozzá a főorvos. Nagyon sokféle – nyolcvan feletti – különböző limfóma létezik, van köztük gyorsan növekvő, agresszív és lassan növekvő típusú is. Ha kezelni kell, akkor általában immuno-kemoterápiával, ritkábban sugárterápiával kezelik, és most már lesznek újabb típusú, célzott kezelések is – akár tablettával –, majd immunterápiával.

A limfómás betegek szervezeteinek nemzetközi hálózata az idei fő üzenetének azt választotta, hogy nem lehet halogatni azt sem, hogy a betegek az érzéseikre is fókuszáljanak.

Több ebből A diagnózis már félsiker – ritka betegségek anyagi és lelki nehézségekkel Rákkutatás: magyar cég a világsiker küszöbén

Amikor valaki limfómával él, túl gyakran hagyják figyelmen kívül a betegséggel járó pszichológiai és érzelmi kihívásokat. Pedig ha a betegség ezen vonatkozására is figyelünk és megtanuljuk kezelni őket, sokat profitálhatunk belőle, többek között szorosabb kapcsolatokat alakíthatunk ki a családdal és a barátokkal, jobb viszonyunk lesz önmagunkkal, és jobban tudunk az adott pillanatban élni – írják a nemzetközi weboldalon.

The post Egy rejtőzködő betegség, évente háromezer új érintett appeared first on Forbes.hu.