:

Elárverezte a Sotheby’s a Notre Dame ellopott üvegablakait

Feljelentést tett egy örökségvédelmi szervezet a Sotheby’s aukciósház ellen a párizsi Notre-Dame-székesegyház 1862-i restaurálásakor ellopott, majd 2015-ben az aukciósház által árverésre bocsátott két festett üvegablaka miatt.

A panaszt benyújtó egyesület elnöke, Philippe Machicote szerint botrányos az aukciósházak gyakorlata, amikor eladnak olyan tárgyakat, amelyek a közvagyonból származnak. A Sotheby’s szerint ugyanakkor ők jogszerűen jártak el. „Minden országban, ahol dolgozunk, a törvényeket és az ott hatályos szabályozásokat tiszteletben tartva járunk el. Mielőtt egy tulajdont árverésre bocsátunk, a legnagyobb gondossággal lefolytatjuk a szükséges kutatásokat és ellenőrzéseket, hogy bizonyosak legyünk benne: nincsen semmilyen jogi akadálya az eladásnak, mélyreható tanulmányokat végeztek, és részletes leírást fűztek az árverési katalógus vonatkozó tételeihez” – állítja az aukciósház.

Az eladáshoz pedig megkapták az illetékes hatóságok minden engedélyét, beleértve az exportigazolásokat is, sőt, a téma iránt esetlegesen érdeklődő múzeumok értesítéséről sem feledkeztek meg. Ugyanakkor a nyomozás során természetesen állnak a hatóságok rendelkezésére.

Több ebből Rippl-Rónai: újabb rekord a felkapott árveréssorozaton Kapkodnak a licitálók az első, aukción meghirdetett orosz oligarchajacht után

A százhatvan évvel ezelőtti felújítást irányító Eugene Viollet-le-Duc által kiemeltetett üvegeket valamikor 1877 és 1905 között Édouard Didron üvegesmester adta tovább, majd valószínűleg többször is gazdát váltott, mire 2015-ben az árverezőházig jutott.

A két festett üvegablak végül 123 ezer, illetve 111 ezer euróért (mai árfolyamon 47,3 millió, illetve 42,7 millió forintért) váltott gazdát.

The post Elárverezte a Sotheby’s a Notre Dame ellopott üvegablakait appeared first on Forbes.hu.