:

Irány a tengerpart ősszel is: a legmenőbb úticélok szeptembertől novemberig

Irány a tengerpart ősszel is: a legmenőbb úticélok szeptembertől novemberig

Hirtelen a szokottnál is több olcsó repülőjegy borult ránk az őszi szezonra, bevallottan szubjektív ajánló arról, hogy hova és hogyan érdemes kiruccanni, ha a következő hetekben kitörnénk az egyre hűvösebb itthoni időből. Ács világa.

Idén a korábbiaktól eltérően alakul a kereslet és a kínálat viszonya, mert a Wizz Air duplán megsorozta az utazni vágyókat hirtelen betett extra kapacitásokkal, ha pedig ez lenyomja a jegyárakat, a közösen repült útvonalakon a Ryanair is kénytelen árat csökkenteni.

Először a megszokott nyaralóútvonalak nagy részének a zárását kitolták bő egy hónappal, így a legtöbb görög sziget mellett Mallorca is elérhető szeptember második fele helyett október végéig. Aztán pár napja más útvonalakra is bepakoltak extra járatokat, sőt egy eredetileg novembertől induló téli cél, Sharm-El Sheik esetében előrehozták a startot. Ezeket az új, pár héten útnak induló járatokat nem lehet máshogy nulláról indulva megtölteni, mint akciós jegyekkel. Ettől a Wizz befektetői lehet, hogy rosszul lesznek, de az utasok jól járnak. 

Szeptember

Last minute tipp: a bolgár tengerparton a szezon nagyjából a hónap elején véget ér, utána fillérekért lehet korrekt szállásokat találni. Például átlag magyar kisvárosi apartman árban medencés szállodai szobát. Magam se hittem, de fejenként 40 euróért valóban all-inclusive ellátmánnyal lehet a Naposparton szobát találni 4 csillagos resortokban is, de leteszteltem, működik. Sőt, ultra all-inclusive-nak szeretik hívni, mert ebben a teljes étkezésen és italokon túl a nem is csak alap alkoholos italok is benne vannak a különféle koktélokig.

A tenger meleg, de a szállodák medencéi is megfelelők, érdemes partközelit választani. Én a Napospart Neszebárhoz közeli részre szavaztam, onnan lehetett jókat sétálni, meg kocogni a csodás óvárosban. A kockázat alapvetően az időjárás, igazából ha rugalmasak tudunk lenni, valódi last minute érdemes foglalni, amikor már látjuk a bivaly anticiklont és 25 fokot a következő hétre. Odafelé szinte ingyen, 6 ezer forinttól vannak repjegyek, visszafelé változatos, de 15-től már ki lehet fogni egy-két héttel indulás előtt is. Burgaszt szeptember végéig mindkét ultrafapados repüli, utána csak a Wizz.

Október

Ez az a hónap, amikorra a Wizz Air betolta a nagy plusz kapacitást és lenyomta az árakat. Ez teszi szokatlanul olcsón elérhetővé több egyéb úti cél mellett például örök kedvencemet, Madeirát, de persze senkit se beszélnék le egy egyiptomi kalandról se. Mindkettőre egész télen érdemes menni, de Madeira esetében az októberi kiruccanást az alacsony ár mellett az is vonzóvá teszi, hogy ilyenkor fenn a hegyekben jobb az időjárás. A tengerparton, különösen délen nincs olyan nagy különbség, januárban is rövidgatyás az idő, de ha túrázni akarunk a hegyekben, télen sokkal nagyobb eséllyel foghatunk ki napokig felhős-ködös hideg időt, olyankor pedig a magasabb régiókban életveszély nekiindulni. Persze a csatornák mentén a levadatúrák olyankor is hívogatnak, de nem sok szebb tájat láttam életemben, mint ami Madiera csúcsairól, illetve ezek között túrázva tárul fel.

Ha a görög szigeteket élveznénk ki meleg tengerrel, jó idővel, de kevés turistával, akkor októberben már érdemes a délieket választani, Krétát, vagy Rodoszt. Sőt, ilyenkor a legjobb a Rodosz mellett fekvő, de nyáron eszméletlenül túlzsúfolt két kicsi cuki szigetet, Szümét és Halkit is beiktatni.

Ha az utazás költségén nem is tudunk nagyit spórolni, a helyi vásárláson ezt bőven kompenzáljuk, ha a túloldalt, vagyis a török riviérát vesszük célba. Ide nincs új extra járat, az első éves Antalya az árak alapján jól pöröghet a Wizznél, azok járnak jobban, akik Debrecenből tudnak indulni, onnan olcsóbbak a jegyek, mint Budapestről. Viszont a török líra idén is folytatta vesszőfutását, a leértékelődése megállíthatatlannak tűnik, abban a pillanatban, ha nem euróról átszámolt, turistákra szabott árakkkal talákozunk, hanem ott eszünk-iszunk-vásárolunk, ahol a helyiek, meglepően kis számokkal találkozunk. Törökország lényegében az egyetlen olyan ország Európában, ahol szinte minden jóval olcsóbb, mint nálunk.   

November

Mire beköszönt az év utolsó előtti, sötét-hideg-ködös hónapja, elfogynak a nyaralójáratok és a kontinensen belül maradva egyre messzebb kell menni a fürdésre alkalmas tengerpartokért. Ha csak egy jót pihenni akarunk, Malaga, illetve a tőle délre fekvő partszakasz tökéletes célpont. Nem kell autó se, csak átlülünk a reptéren a helyi HÉV-szerű vonatra és elzötyögünk a választott szállásig, sok kilométeren keresztül sorakoznak az olcsó, de jó minőségű szállodák a végeláthatatlan homokos tengerpart mentén.

Persze ha időnk engedi, érdemes egy nagyobb andalúz túrát tenni, de ha csak pár napunk van, Granadát, Rondát és Gibraltárt nem szabad kihagyni. Mind elérhető kényelmesen tömegközlekedve, de egy-két napos autóbérlés se drága. Repjegy viszont kevés van 15 ezer forint alatt.

Cipruson is valamikor decemberben süllyed általában a tengervíz hőmérséklete 20 fok alá, november végén a levegő még a 25-öt nyaldossa. Egész novemberben gyéren, de vannak emberek a strandokon. Itt az autóbérlés előtt számoljunk azzal, hogy baloldali a közlekedés, a városok között profi és olcsó a buszos tömegközlekedés, de ha eldugottabb üdülőtelepet választunk, nem ússzuk meg autó nélkül. Az egyik ultrafapados Larnakába, a másik Pafoszba visz, érdemes lehet őket kombinálni is, kifelé bőven 10 ezer forint alatt vannak jegyek, vissza inkább a 15 ezer jellemző, de akad pár olcsóbb is.  

Túl szép, hogy igaz legyen: Dammam 3900 forintért

Jó nagy támogatást kaphat a szaúdi államtól a Wizz Air, hogy szinte egész ősszel minden járata 10 euróba kerül Budapestről, de a turistának ez túl szép, hogy igaz legyen. A szintén öbölmenti Dammam alig van közelebb Dubajnál, az állandó meleg nyilván vonzó, a trükk az, hogy a vízum és a kötelező biztosítás ára közelíti az 50 ezer forintot. Igaz, ezért egy évig akárhányszor visszamehet, akinek ehhez támad kedve.

   

The post Irány a tengerpart ősszel is: a legmenőbb úticélok szeptembertől novemberig appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés