:
Breaking News

Megtalálták a második világháború egyik legnagyobb csatahajóját

Megtalálták a második világháború egyik legnagyobb csatahajóját

Sikeresnek bizonyult az első mélyvízi merülés, mely során japán és amerikai kutatók megtalálták a második világháborús japán tengeri haderő zászlóshajó, az Akagi roncsait – írja az IFLScience.

A 81 évvel ezelőtt elsüllyedt hajót a Csendes-óceán mélyén, 5,5 kilométeres mélységben találták meg négy évvel ezelőtt, azonban idáig kellett várni az első sikeres merülésre. Ennek oka, hogy a hajó a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhelynél fekszik, több mint 2000 kilométerre Pearl Harbortól.

Az Akagi egyike annak a négy japán csatahajónak, amely elsüllyedt a midwayi csata néven ismertté vált, a második világháború menetét megfordító ütközetben.

A tengeri harc 1942. június 4-én robbant ki, miután az amerikai hírszerzés megtudta, hogy a császári haditengerészet egy szigetekből álló védekező peremet kíván létrehozni, amelynek Midway is a része lett volna. A véres csata végül 350 amerikai, és 3000 japán tengerész és pilóta életét követelte.

81 éve senki nem látta a hajót

A japán és amerikai  mélytengeri kutatókból, illetve történészekből álló legénység egy szonárral felszerelt autonóm víz alatti járművel (AUV) végzett merülést. A szerkezetre azért volt szükség, mert az Akagi a Csendes-óceán mélyén fekszik, az egyik legelszigeteltebb, legnagyobb víznyomás alatt lévő tengeri temetőben.

A kamerák által készített felvételek jól láthatóak a harci károk, köztük a fedélzet robbanása, ami a hatalmas lökéstől a feje tetejére állt. A kutatók elmondása szerint nem számítottak arra, hogy a hajó ilyen jó állapotban lesz, főleg annak tudatában, hogy milyen súlyos bombázások érték annak idején.

A most közzétett videónak köszönhetően 81 év után ez az első alkalom, hogy emberek valós időben láthatták a roncsot.

The post Megtalálták a második világháború egyik legnagyobb csatahajóját first appeared on 24.hu.