:

Nyugdíj: ekkora emelés jöhet novemberben

Nyugdíj: ekkora emelés jöhet novemberben

Már csak pár nap, és bejelentik az új nyugdíjemelési számot. Mire lehet számítani?

A novemberi nyugdíjemelést előíró hivatalos rendelet október első napjaiban szokott érkezni, de a kormányzati bejelentésre a tapasztalatok szerint már csak pár napot kell várni, írja a Portfolio. Gulyás Gergely is bejelentette: szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről.

A lap számításai szerint a plusz összeg az államnak legalább 200 milliárdjába kerülhet.

De ez mit jelent a nyugdíjasokra nézve? Az éves nyugdíjas infláció Farkas András nyugdíjszakértő szerint magasabb lehet az átlagos inflációnál, valahol 18,7-19,2 százalék körül alakul.

Több ebből Nyugdíj: ekkora emelés jöhet novemberben Forint: újra rossz irányba indultunk

Ezzel az értékkel számolva akár 4,2 százalékos pótlólagos emelésben részesülhetnek a nyugdíjasok novemberben. Farkas szerint legalább 2,5 százalék, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet; több nyugdíjas szervezet 3,5-4 százalékos mértékkel számol.

Akár közel 100 ezer forintot is kaphat novemberben egy átlagnyugdíjas

A medián nyugdíjat (186 ezer forint) figyelembe véve egy 4,2 százalékos pótlólagos emelés havi 7800 forintot jelent, az átlagnyugdíj (208 ezer forint) esetében ez 8700 forintot jelent.

Mivel a novemberi emelés pótlólagos is egyben, utóbbi esetben a szépkorúak 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhetnek.

Mindezzel együtt a nyugdíjprémium intézménye idén már csak álom marad: a juttatás előfeltétele biztosan nem fog teljesülni 2023-ban.

Kapcsolódó:

Nyugdíj: eldőlt a novemberi prémium sorsa

The post Nyugdíj: ekkora emelés jöhet novemberben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés