:

Már egy éve az űrben él ez a férfi

Már egy éve az űrben él ez a férfi

Az amerikai űrügynökség, vagyis a NASA űrhajósa, Frank Rubio megdöntötte a leghosszabb amerikai űrmisszió rekordját a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. A férfi 2022. szeptember 21-én indult el az ISS-re, az akciója várhatóan összesen 371 napig tartott majd – írja a BGR.

Ez 20 nappal több, mint a korábbi, Mark Vande Hei által felállított 355 napos korábbi rekord.

Ugyanakkor a világcsúcsot minden bizonnyal nem most fogják megdönteni: Valeri Polyakov ugyanis korábban 437 napot töltött el az űrállomás fedélzetén.

A legfontosabb oka annak, hogy Rubio még mindig az űrállomás fedélzetén van, az egy szivárgás, amely a férfit és két társát az űrállomásra szállító orosz űrhajó, a Szojuz MS-22 fedélzetén keletkezett. Az egységben 2022 decemberében váratlan szivárgás lépett fel, melynek következtében mentőakcióra volt szükség. Rubio és két társa így a tervezettnél tovább maradt az ISS fedélzetén.

A férfi a NASA-nak nyilatkozva azt mondta, amire a leginkább kíváncsi, hogyan hat majd az űrben töltött egy év a szervezetére, a csontjaira, az egészségére. Kutatások korábban már kimutatták, hogy az űrhajósok veszítenek csontsűrűségükből, és egyéb furcsaságok is történhetnek. Ezért is nehéz elképzelni napjainkban, hogy bármikor a közeljövőben Mars-misszió induljon, ez ugyanis alsó hangon is 2-3 évet venne igénybe.

The post Már egy éve az űrben él ez a férfi first appeared on 24.hu.