:

Erre panaszkodnak leggyakrabban a magyar betegek

Magyarországon minden négyezredik orvos-beteg találkozóra esik egy hivatalos betegpanasz – derült ki a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából rendezett konferencián. Leginkább az ellátáshoz való joguk sérül a pácienseknek.

A Népszava cikke szerint idén már 12 ezer alkalommal keresték meg a betegjogi képviselőket országszerte, az esetek több mint fele a szakrendeléseket érintette, azon belül leginkább azok elérhetetlenségét kifogásolták.

Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főigazgatója a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság által szervezett rendezvényen elmondta:

a bejelentések között az egy-két hónapos várakozási időtől, a „tessék minket felhívni időpontért jövő márciusban” is előfordul.

Az egészségügyi ellátáshoz, az emberi méltósághoz való jogok sérelme után a tájékoztatásra érkezik a legtöbb megkeresés az állami jogvédőszolgálathoz. A főigazgató szerint az intézmények gyakran a szóbeli tájékoztatást általános formanyomtatványokkal, papírfecnikkel helyettesítik, miközben ennek személyesnek és egyénre szólónak kellene lennie. A tájékoztatáshoz való jog sérüléséről szóló beszámolók között előfordul olyan is – mondta Novák Krisztina –, hogy terápia átbeszélésekor nem esik szó a mellékhatásról.

The post Erre panaszkodnak leggyakrabban a magyar betegek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés