:

Kepes, Karikó, önismeret: 5+1 új és izgalmas könyv, amikkel elkezdhetjük az őszi szezont

Kepes, Karikó, önismeret: 5+1 új és izgalmas könyv, amikkel elkezdhetjük az őszi szezont

Számos könyvmegjelenést hoz az ősz. Mutatunk egy rövid, szubjektív válogatást azokból a kötetekből, amelyeket mi biztosan ott szeretnénk látni a könyvespolcunkon.

Bár a szokatlanul forró szeptemberben még nehéz gondolni rá, de előbb-utóbb megérkezik a borongós idő. Ezzel együtt pedig mi is egyre több időt töltünk otthon, a nagy úszásokat, esti grillezéseket felváltják a csendesebb esték.

Ilyenkor nemcsak az „egy könyv mindig jó, ha kéznél van” típusú könyvmolyok keresik a jobbnál jobb olvasnivalókat, mindenki szívesebben veszik el egy krimiben, regényben vagy novelláskötetben. Ezért összegyűjtöttünk párat az ősszel megjelenő hazai újdonságok közül, melyekre érdemes lecsapni a következő hetekben.

Kepes András: Két macska voltam

Open Books, 5999 FtMegjelenés ideje: október 10.

Az íróvá vált tévés műsorvezető, újságíró, dokumentumfilmes legújabb könyve a lélektani krimik vonásait felvillantó sorsregény. „Továbbá azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással.” – írta Karinthy Frigyes az Ötórai zárórában, melyben az irracionális szabályok gondolatkísérletével operál egy kapualjban. Az ilyen szabályok előli menekülést idézi meg Kepes új írása is, amiben a hetvenes években egy apa egy vidéki tanyára költözteti a családját, hogy maga mögött hagyhassa a diktatúrát. Csakhogy közben megteremti a saját önkényét.

Legidősebb fia ez elől menekülve a rendszerváltás idején visszatér Budapestre, ahol rendőrként a bűn és a tisztesség között ingadozva nyomoz a saját élete után is. Választás elé kerül, mit kezdjen a múlt hazugságaival, amelyek a környezetében tönkretették a szülő-gyerek kapcsolatot, a szerelmet és a barátságot.

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány

Helikon Kiadó, 5999 FtMegjelenés ideje: október 4.

A Kisújszálláson született tudós évtizedek óta kutatta az mRNS technológiát, de nevét csak a koronavírus-járvány idején ismerte meg a világ. Vályogházban nőtt fel, szülei mindent megtettek, hogy megvalósíthassa az álmait, melyek végül Amerikába vezették.  Története csodás karrierút számtalan buktatóval, nehézséggel, gátló tényezővel, elvárásokkal és akadályokkal. Konoksággal és kitartással, már-már megszállott, tudás utáni vággyal. Munkája nyomán született meg a társadalmat hosszú időre megállásra kényszerítő Covid elleni leghatékonyabb vakcina. Eredményei egy az emberiség sorsát meghatározó másik munkát, a rákbetegségek kialakulásának és terjedésének feltárását is új szintre emelhetik.

Az életrajzot mások mellett Bill Gates is ajánlja: „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.”

Karikó Katalin könyve tudósoknak és fiatal kutatóknak kötelező olvasmány – írja a könyvről a kiadó. De ez a mesébe illő történet alighanem mindenki számára tanulságos, hiszen arról szól, hogyan lett egy magyar lányból számos kiváló egyetem díszdoktora, szinte minden jelentős természettudományos díj kitüntetettje, a világ 100 legbefolyásosabb emberének egyike.

Frei Tamás: Puccs Moszkvában – Putyin végnapjai – André Calvi visszatér

Libri, 6499 FtMegjelenés ideje: november 6.

Hosszabb szünet után olvashatunk ismét egy André Calvi-sztorit Frei Tamástól, akinek legutóbbi könyve, az Agrárbárók – Magyarország az oroszok csapdájában 2015-ben jelent meg. Az akcióregénye főszereplője ezúttal is a magyar származású francia titkosügynök, akinek legújabb kalandjának kulisszái, napjaink legkomorabb világpolitikai eseményei és annak elképzelt következményei között a korábban megszokottak szerint több létező szereplő bukkan fel.

A közeljövő Oroszországában Putyin napjai meg vannak. A több éve húzódó ukrán háború holtpontra jutott, Amerika kitart Ukrajna mellett, Kína pedig Putyint támogatja.  Egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon, egyelőre tűzszünetre sincs kilátás. Ráadásul a gerillaháború most már Ukrajna határain túlra is átterjedt: Moszkvában orosz civileket ölnek az ukrán partizánok, miközben az oroszok nyugat-európai politikusok és üzletemberek ellen követnek el merényleteket. Az egész világ aggódva figyeli a fejleményeket. Minden jel arra utal, hogy az ukrán vérfürdőnek csak egyféleképpen lehet véget vetni, Putyint csak egyvalami képes megállítani: egy puccs Moszkvában.

Tisza Kata: Szakáll Péter illúziói – Emberfüggések és szabadulások

Scolar kiadó, 5995 FtMegjelenés ideje: október 12.

Tisza Kata író, öregedéskutató és interkulturális pszichológiai szakértő, coach. Tudása és írásvágya saját műfajt teremtett a szépirodalom és a tudományos ismeretterjesztés halmazainak metszetén.

Új, különleges kötete a kodependencia, vagyis a társ- és kapcsolati függőségek kaotikus és összetett fogalomrendszerét, motívumait boncolgatja a szakember és az érintett szempontjából egyszerre, mígnem a végén egy tiszta érzelmi térképet és hozzá szabadulólevelet is kaphatunk.

A főhős férfi, Szakáll Péter, egy kapcsolatfüggőségekkel foglalkozó, maga is felépülő függő terapeuta, akinek egy teljes munkahetét s az ő igen sokféle, fiktív, mégis hasonló és életszerű eseteit mutatja be a regénytörténet. Minden helyzetben a szer maga az ember, miközben mindezt szakmai értelmező keretbe helyezi a szerző és hozza a megértést az olvasóhoz közel.

Babarczy Eszter: Néhány szabály a boldogsághoz

Jelenkor kiadó, 3999 FtMegjelenés ideje: szeptember 25.

Hamarosan kézbe vehetjük a legutóbbi novelláskötetéért, A mérgezett nőért Margó különdíjat és Déry-díjat kapott Babarczy Eszter legújabb novelláit is. A kritikus, műfordító, eszme- és művészettörténész legújabb kötete is női sorsokkal foglalkozik.

Az első novellaciklus főszereplője egy ötvenes éveinek közepén járó nő, aki küzd a magánnyal, az öregedéssel. Keserűség, irónia és tárgyilagosság keveredik hozzáállásában a teste és lelke változásaihoz. Miközben számot vet életével és az idő múlásának nyomaival, könyörtelenül szembesül a társadalom és a szépségipar kínálta divatos és olcsó megoldási stratégiák kudarcaival.

A második ciklus egy középkorú nő és egy roma lány összefonódó történetét meséli el egymásnak címzett monológjaikon keresztül. A fővárosi értelmiségi Emma egy vidéki roma családot támogat: éveken át próbálja segíteni a legkisebb lányt, Dalmát a tanulásban, munkában és később a családalapításban is. Végül Emma komolyan vállalt szolidaritása és empátiája sem tudja kiállni a próbát a lassan kontrollálhatatlanná váló eseményekkel szemben. Minden szándék és akarat ellenére képtelen megállítani a zuhanást – írja ajánlásában a kiadó.

L. Stipkovits Erika: Még közelebb önmagunkhoz

HVG Könyvek, 5999 FtMegjelenés ideje: szeptember 25.

Válogatásunkból nem maradhatnak ki a rendkívül népszerű önismereti könyvek sem. Az ismert szakpszichológus-pszichoterapeuta a Közelebb önmagunkhoz című kötetében megkezdett önismereti út folytatására hívja az olvasóit. Könnyen olvasható írásaiban ezúttal is segít megtalálni a válasz felé vezető lépéseket olyan kérdésekben, amik sokakat foglalkoztatnak. „Hogyan lehetnék végre boldog? Miképp dolgozhatom fel a saját és a családi traumáimat? Miért nem vagyok elég jó? Miért nem tudok őszintén megnyílni?”

A bátor szembenézés, az érzelmeink és a gondolataink megélése után a személyiségfejlődés tágabb összefüggéseit vizsgálja. Bemutatja a transzgenerációs traumák és felmenőink sorsának személyiségünk alakulására gyakorolt hatását, a boldogság, az intimitás és a spiritualitás valódi természetét.

Ezúttal is hatékony módszereket és fejlődési feladatokat kínál, továbbá terápiás esetein keresztül és a legfrissebb kutatási eredmények felhasználásával segíti az önismereti úton járókat. Végigvezet traumáink feldolgozásának, belső erőforrásaink felismerésének és önmagunk elfogadásának folyamatán.

The post Kepes, Karikó, önismeret: 5+1 új és izgalmas könyv, amikkel elkezdhetjük az őszi szezont appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés