:

Tudja, hogy mik az öregedés órák?

Tudja, hogy mik az öregedés órák?

A SZTAKI 2023. szeptember 29-én több programmal várja a Kutatók Éjszakája látogatóit. A látogatók bejárhatják az intézet Innovációs és Demonstrációs Terét, ahol robotokkal, autonóm térképezéssel és navigációval, mesterséges intelligenciával, az öregedéskutatás eredményeivel találkozhatnak, illetve a Kutatók Éjszakája alkalmából a hardvertörténeti kiállításon a látogatók exkluzív, hang- és képtárolással, -alkotással kapcsolatos tárlatvezetéseken vehetnek részt.

A programokat az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben tartják, az érdeklődők már délután két órától találhatnak maguknak elfoglaltságot a legnagyobb nemzetközi tudománynépszerűsítő programsorozat keretében. Az intézet kifejezetten kisebb gyerekeknek szóló, ördöglakatos programokkal is várja a látogatókat, ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy a programok bár ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amire a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán adott a lehetőség, programonként és turnusonként.

Drónkövetés, mesterséges intelligencia és inkubátor, pilóta nélküli repülő

A rendezvény keretén belül többek között bemutatkozik a MIMÓ gépi mozgáskövetés és mikró repülőgép-aréna, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek az itt folyó tudományos kutatásokba, valamint élő demonstráció keretében megfigyelhetnek egy kísérletet, ahol nagysebességgel manőverező drón követése valósul meg particle filter és rozettapásztázó LIDAR használatával.

Emellett sor kerül inkubátorban levő koraszülött csecsemők alvási-, ébrenléti-, illetve aktivitási ciklusainak, valamint fiziológiás jeleinek monitorozásáraa mesterséges intelligencia segítségével.

Ennek előnye, hogy képet kapható a csecsemők életciklusairól, ami lehetővé teszi, hogy az ápolást, a szükséges kezeléseket és az etetést a megfelelő időpontban végezzék, illetve oda ütemezzék. Mindez csökkenti a csecsemők stressz-szintjét és felgyorsítja a fejlődésüket – ezzel nagyban hozzájárulva az inkubátorban töltött idő lerövidüléséhez.

Az érdeklődők megtekinthetik továbbá a SZTAKI által kutatási platformként fejlesztett Sindy pilóta nélküli repülőgépet, ami akár ki is próbálható a hozzá csatlakoztatott szimulációban. A repülőgép szárnyfelületeit vezérlő motorok is integrálva vannak a szimulációba, ezért a gép úgy fog viselkedik, mint egy tényleges repülésen.

De mik azok az öregedés órák?

A programsorozat része továbbá a térképezés és navigáció autonóm földi járművel, a virtuális, interaktív túrák készítésének bemutatása, egy interaktív blokklánc szimulátor, illetve lehull a lepel az öregedés órákról is. Utóbbival kapcsolatban először egy előadás hallgatható meg, amiben aszó lesz az olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkorunk meghatározására.

Az öregedés órákkal kimutatható például, hogy lassabban vagy éppen gyorsabban öregszünk, mint mások, illetve használhatók potenciális megfiatalító kezelések tesztelésére. Az előadást interaktív bemutató követi, ami során kipróbálható, ki mennyire tippeli meg jól más korát, illetve bárki letesztelheti, hány évesnek látja a mesterséges intelligencia egy fotó, illetve rutin vérkép (labor) adatok alapján.

A SZTAKI teljes Kutatók Éjszakája programterve ide kattintva tekinthető meg.

The post Tudja, hogy mik az öregedés órák? first appeared on 24.hu.