:

Tippelj: ennyi megtakarítása van ma egy átlagos magyar fiatalnak

Tippelj: ennyi megtakarítása van ma egy átlagos magyar fiatalnak

A magyar 19–29 évesek közel felének nincs megtakarítása egy friss felmérés szerint.

A K&H reprezentatív ifjúsági indexe szerint itthon átlagban 783 ezer forintos megtakarítása volt a 19–29 éveseknek a második negyedévben. A Forbes.hu-hoz eljuttatott összefoglaló szerint  ilyen magas összegre a felmérés több mint tízéves történetében nem volt példa, több mint 12 százalékuk pedig 1 millió forint feletti tartalékot tudott felmutatni.

Igen ám, de fontos megjegyezni, hogy a megmért korosztály 44 százalékának semmilyen megtakarítása nem volt a második negyedévben.

A Jókenyér meglepő húzása: top menedzserek kelnek hajnalban, hogy beálljanak a pultba

Részletesebben

Ha az előző évek méréseit nézzük, egy évvel korábban 525 ezer, 2018 második negyedévében pedig 389 ezer forint volt az átlagos megtakarított összeg a 19–29 közötti magyarok körében.

A K&H szerint az idei növekedésben szerepet játszhatott, hogy a fiatalok egy része a nyárra gyűjtött, a dolgozó huszonéveseknek pedig a fizetése is nőtt.

A 783 ezer forintos átlagérték valamennyi 19-29 évesre vonatkozik, ha csak azokat nézzük, akinek van megtakarítása, azok átlagban 1,4 millió forinttal rendelkeznek.

A fiatalok 15 százaléka 100 ezer forintnál kisebb összeget mondott,11 százalékuknak van 100–249 ezres tartaléka,10 százalékuk 250–499 ezer forint közötti félretett összeggel rendelkezik,további 12 százalék pedig több mint 1 millió forintról számolt be.

Szakadékok

A kutatás szerint a nők és a férfiak közt jelentős a különbség:

a nőknél a tartalék összege átlagosan 535 ezer forint, a férfiaknál viszont valamivel több mint 1 millió forint, tehát majdnem a duplája.

Szintén nagy az eltérés a dolgozó és tanuló huszonévesek között, a diákoknál 575 ezer forint, a munkát vállaló fiataloknál pedig 1,2 millió forint feletti az átlagos megtakarítás.

The post Tippelj: ennyi megtakarítása van ma egy átlagos magyar fiatalnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés