:

100 milliárdos vasútfejlesztést akar a kormány – új Duna-híddal, katonai célokkal

100 milliárdos vasútfejlesztést akar a kormány – új Duna-híddal, katonai célokkal

Az öt tervezett projekt finanszírozásának csaknem a felét uniós forrásból hoznák össze. Lázár Jánost fel is szólították, hogy holnap már nyújtsa is be a javaslatokat.

Öt, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szeretne uniós pénzt szerezni a kormány, írja a hvg.hu a friss határozat alapján. Ezt részben uniós forrásból, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszíróznák.

A határozatmelléklet szerint

a tervezett beruházások bruttó összköltsége 107 milliárd forint lenne,

ebből az uniós alaptól 48 milliárdnak megfelelő összeget várnának, míg a maradék 59 milliárd forintot a hazai költségvetésből tennék hozzá.

A Jókenyér meglepő húzása: top menedzserek kelnek hajnalban, hogy beálljanak a pultba

Új Duna-híd, katonai célok

Az öt projekt között szerepel, hogy a jelenlegi rossz állapotú Gubacsi vasúti híd helyett újat építsenek a Soroksári-Duna-ág fölött, a jelenlegi hídtól északra, valamint a NATO által is potenciálisan használni kívánt, jelenlegi állapotukban megerősítést igénylő hidak átépítése is megvalósulna.

Lázár János építési és közlekedési miniszter elég közeli, szeptember 21. csütörtöki határidőt kapott a kormánytól, hogy az említett alap 2023. évi Katonai mobilitás pályázatára nyújtsa be a javaslatokat.

Borítókép: a főváros XXI. kerülete és XX. kerülete között húzódó Gubacsi híd 2020. december 23-án.

The post 100 milliárdos vasútfejlesztést akar a kormány – új Duna-híddal, katonai célokkal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés