:

Kihátrál Ukrajna mögül egyik legfontosabb szövetségese

Eldurvult a gabonaellátás körüli diplomáciai vita, leállítja a fegyverszállításokat Lengyelország.

Nem szállít több fegyvert Ukrajnának az egyik leghűségesebb szövetségesének számító Lengyelország, írja a BBC. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán televíziós beszédben jelentette be a döntést, egy nappal azután, hogy a két ország között eszkalálódott a feszültség a gabonaimport miatt.

„Nem szállítunk többé fegyvereket Ukrajnának, helyette modernebb fegyverekkel látjuk el Lengyelországot” – mondta Morawiecki.

A gabonavita azt követően kezdődött, hogy az Oroszország által tavaly indított teljes körű ukrajnai invázió szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen. Emiatt nagy mennyiségű gabona került Közép-Európába, így az EU ideiglenesen megtiltotta a gabona behozatalát öt országba (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia, valamint Szlovákia) azzal a céllal, hogy megvédje a helyi gazdákat attól, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat. A tilalom szeptember 15-én lejárt, és ugyan az EU úgy döntött, nem hosszabbítja meg, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország szinte azonnal jelezte, továbbra is fenntartja.

A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt, mert szerinte azok megsértik a nemzetközi kötelezettségeket.

Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter szerint „döntő fontosságú számunkra annak bizonyítása, hogy az egyes tagállamok nem tilthatják be az ukrán áruk behozatalát”. Lengyelország erre azt reagálta, hogy fenntartják a tilalmat, és a WTO előtti panasz nem hatja meg őket”.

A tilalom ellenére a három ország közölte, hogy továbbra is lehetővé teszi a gabonaszállítást rajtuk keresztül más piacokra.

Szintén eheti feszültség, hogy kedden Lengyelország beidézte Ukrajna nagykövetét Volodimir Zelenszkij elnök az ENSZ-ben tett megjegyzései miatt. Zelenszkij szájából az hangzott el, hogy az egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával, amit az Ukrajnát a háború első napja óta támogató Lengyelország erősen sérelmezett.

Lengyelország sok támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezésben, sürgette Németországot, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson az országnak, vadászrepülőgépeket ígért az országnak, és több mint 1,5 millió menekültet fogadott be Ukrajnából.

The post Kihátrál Ukrajna mögül egyik legfontosabb szövetségese appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés