:

Garázst, sporttelepet és raktárt is be lehet vásárolni az egyik legnagyobb magyar cégtől

Garázs, lakóépület és sporttelep is megbújik a Dunaferr frissen eladásra bocsátott vagyonelemei között, de 19 milliárd forintért is be lehet vásárolni.

Hosszú cikkben mutatja be a G7.hu a Dunaferr végjátékának egyik utolsó fejezetét. Sorra jelennek meg ugyanis a Dunaferr eszközeivel kapcsolatos aukciók: többek között

garázsokat, lakóházat, külterületi raktárépületeket, kultúrházat, sport- és ipartelepeket és céges részesedéseket is lehet vásárolni az egykori Duna Vasmű maradványaiból.

Július közepén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy a kormány megmentette az acélipari vállalatot, valójában azonban nem a teljes céget adták el. A brit Liberty Steel fémipari óriás kivásárolta ugyan az acél gyártásához szükséges eszközöket, de a felszámolás alatt álló csoportban rengeteg vagyonelem maradt. Ezeket árulják most.

Hogy jutott ide a Dunaferr?

Az ISD Dunaferr Zrt. hivatalosan tavaly év végén került felszámolás alá, azonban, ahogy a G7.hu is írja, voltaképpen az volt a meglepő, hogy ilyen sokáig húzta. A Dunaferrt 2004-ben privatizálta az állam, a társaság új tulajdonosa az ukrán ISD csoport lett. A 2008-as válság idején azonban a tulajdonosok csak az orosz állami banktól (Vnyesekonombanktól – VEB) vettek fel hitelt, ami később végzetesnek bizonyult.

Az elmúlt években a három tulajdonos, a VEB, az ISD mögött álló ukrán Szergej Taruta és az ukrán-örmény-orosz Oleg Mkrtcsan között annyira eldurvult a viszony, hogy nem is álltak szóba egymással. Így a Dunaferrnél évekig nem lehetett tudni, ki irányítja a vállalatot.

Szeptember eleje óta tucatnyi aukció

A nemrég megindított aukciók során elsősorban a vállalat egykori ingatlanvagyonából lehet szemezgetni, a felhozatal azonban elég változatos. A cég a meghirdetett ingatlanokból több százmilliós bevételhez juthat. Valószínű azonban, hogy a legnagyobb bevételt azoknak a vállalati részesedéseknek az értékesítéséből reméli a Dunaferr, melyek nem képezték a Liberty-deal részét.

Eddig két ilyet hirdetett meg a felszámoló. A kisebb értékű a dunaújvárosi kokszolóüzemet alapanyaggal ellátó, illetve az ott gyártott késztermékek értékesítéséről is gondoskodó Donau Brennstoffkontor GmbH kisebbségi részesedése.

A másik eladásra kínált cég, a Dutrade Zrt. 90 százalékos részesedését 19 milliárd forintért hirdették meg.

The post Garázst, sporttelepet és raktárt is be lehet vásárolni az egyik legnagyobb magyar cégtől appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés