:

Nyugdíj: ekkora korrekcióra lehet számítani novemberben

Farkas András nyugdíjszakértő megbecsülte, körülbelül mekkora nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a jogosultak ősszel.

Az egyik legfontosabb őszi téma a nyugdíjasok szempontjából, hogy a nyári elmaradás után lesz-e korrekciós nyugdíjemelés, és ha igen, milyen mértékben. Erről Farkas András nyugdíjszakértő írt a portfolio.hu-n.

Farkas szerint a nyugdíjtörvény alapján kiegészítő nyugdíjemelésben akkor részesülhetnek a nyugdíjasok, ha a KSH január-augusztus hónapokban mért inflációs adatai alapján becsült éves inflációs mérték legalább egy százalékponttal meghaladja a januárban végrehajtott növelés százalékát.

Ilyenkor a különbözetet novemberben, januárig visszamenőleg megkapják a nyugdíjasok.

Vagyis a novemberi nyugdíj már emelt összegben érkezik, és a jogosultak novemberi összeggel együtt kapják meg az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra vonatkozó 11 havi emelési különbözetet is.

A KSH augusztusra vonatkozó gyorstájékoztatója szerint az általános infláció 16,4, a nyugdíjas infláció 17,2 százalék volt. Az idei év első nyolc hónapjában 22 és 23,3 forintos inflációt láttunk.

Ezen adatok alapján kell a kormánynak még szeptemberben megbecsülnie a 2023-as inflációt. Ha akár az általános, akár a nyugdíjas infláció mértéke 15 százaléknál nagyobb lesz, akkor kell a különbség erejéig a novemberi kiegészítő nyugdíjemelési korrekciót végrehajtani.

A pontos mértéket és az emelendő ellátástípusok felsorolását egy október folyamán kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd. 2020-ban október 21-én, 2021-ben október 6-án, 2022-ben október 5-én jelent meg a rendelet.

Farkas szerint legalább 2,4 százalékos és legfeljebb 3,6 százalékos nyugdíjemelési korrekcióra lehet számítani.

A 2,4 százalékos emelés kb. 132 milliárd forint, a 3,6 százalékos emelés pedig nagyjából 198 milliárd forint pótlólagos költségvetési fedezetet igényel.

The post Nyugdíj: ekkora korrekcióra lehet számítani novemberben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés