:

Itt már bevezették az eurót, napi árfolyamon értékesítenek

A Porsche Hungária által értékesített új autók közül már csak az Audikat árulják forintban, a többi gépjárművet a napi euró árfolyam alapján értékesítik.

Az Audikat értékesíti csak forintban Magyarországon a Porsche Hungária. A Portfolio a Vakmajom posztja alapján megkérdezte a céget.

Azt közölték: 2022. december 12-én a Volkswagen-személyautók, a Skoda, a Seat és a Cupra márkák átálltak az euróalapú értékesítésre, az Audi haszonjárművek esetében viszont megmaradt a forintalapú értékesítés.

Több ebből Nem tart ki a költségvetési plusz, nem nyugodhat meg a főváros Kiegyenlítetlenül költötte a pénzt a kormány az útfelújításokra

Az eurós elszámolás technikai részleteivel kapcsolatban hozzátették: az ügyfél ugyanúgy forintban fizet az autóért, de az autó ára euróban van fixálva. Amikor az ügyfél megrendeli az autóját, akkor azt eurós áron teszi meg, az átvételkor pedig az aktuális euró árfolyamon fizet.

Gyengíti a magyar gazdaságpolitika hatásfokát

Amikor gazdasági szereplők elkezdenek euróban árazni, akkor egyre valószínűbb, hogy mások is követik a példájukat – mondta el Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzsere a témával kapcsolatban.

Szerinte az ilyen fejlemények gyengítik a magyar gazdaságpolitika hatásfokát,

minél elterjedtebb ugyanis egy idegen deviza egy adott ország gazdaságában, annál kisebb mértékben tud hatást gyakorolni a gazdaságra a jegybank.

Zsiday szerint ez a helyezet azért alakulhatott ki, mert a magyar gazdaságpolitika visszaélt az ilyen típusú eszközeivel, például azzal, hogy folyamatosan gyengítette a forintot.

The post Itt már bevezették az eurót, napi árfolyamon értékesítenek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés