:

Újabb nyomós érv a mesterséges édesítőszerek ellen

Egy amerikai tanulmány összefüggést talált a nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer, különösen a mesterséges édesítőszerek fogyasztása és a depresszió kialakulása között.

Már eddig is sok adat állt rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fokozzák bizonyos fizikai betegségek megjelenésének az esélyét – például stroke, szívroham és a magas vérnyomás –, most viszont készült egy nagyszabású tanulmány ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztása és a mentális betegségek összefüggéseiről is, írja a The Guardian.

A kutatók az Egyesült Államok egyik legnagyobb, a nők hosszú távú egészségét vizsgáló tanulmányának adatait használták, amelyben több mint harmincezer, középkorú nő étrendjét és mentális egészségét vizsgálták 2003 és 2017 között.

Több ebből Súlyos figyelmeztetés a WHO-tól: édesítőszert használni nem oké – ezek lehetnek a káros hatásai Agyrohasztó szinten az aszpartámháború: Xixo-influenszerek kommentelik Coca-Cola-poszt alá, hogy Xixo

A kutatás megállapította, hogy azoknál, akik naponta kilenc vagy annál több adag ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, 49 százalékkal nagyobb volt a depresszió kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik napi négynél kevesebb ilyesmit fogyasztottak. A JAMA Network Open című amerikai szaklapban közzétett tanulmány készítői figyelembe vették a depresszió egyéb egészségügyi, életmódbeli és társadalmi-gazdasági kockázati tényezőit is.

Egyértelmű összefüggés – ok vagy okozat?

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, különösen a mesterséges édesítőszerek és a mesterségesen édesített italok nagyobb mértékű fogyasztása összefügg a depresszió fokozott kockázatával” – állapították meg a szerzők. „Kísérleti tanulmányok kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek kiválthatják bizonyos, a hangulat szempontjából fontos jelzőmolekulák átvitelét az agyban” – tették hozzá.

„A mesterséges édesítőszerek és a depresszió közötti kapcsolat egyértelműen kitűnik” – mondta az eredményekre reagálva Keith Frayn, az Oxfordi Egyetem professzor emeritusa, és hozzátette, hogy további kutatásokat kell végezni annak a feltérképezésére, hogy ez pontosan miként is történik.

Mások nagyobb óvatosságra intettek. David Curtis professzor, a University College London Genetikai Intézetének tiszteletbeli professzora szerint a tanulmány

csak a mesterséges édesítőszerek és a depresszió összefüggésére mutat rá egyértelműen és szerinte arról van szó, hogy a depresszióra hajlamosabb emberek nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert fogyasztanak.

A friss tanulmány szerzői ezzel nem értenek egyet. Andrew T. Chan professzor, a massachusettsi kórház osztályvezetője, a kutatás társszerzője szerint pont az az erőssége a tanulmányuknak, hogy

a depresszió kialakulása előtt több évvel is fel tudták mérni az érintettek étrendjét.

Az Egészségügyi Világszervezet júliusban közölte, hogy a cukormentes üdítőkben használt népszerű édesítőszer, az aszpartám „lehet, hogy rákkeltő”. Ezt aztán sokan felkapták, és kongatták a vészharangot, kampányt építettek rá, de valójában az történt, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség négyszintes rendszerében a harmadik legalacsonyabb kockázati csoportba sorolták az aszpartámot, ami alatt már csak az emberre nézve nem rákkeltőnek sorolt anyagok csoportja található.

The post Újabb nyomós érv a mesterséges édesítőszerek ellen appeared first on Forbes.hu.