:

Bevétel kontra kiadás: itt vannak a friss államháztartási adatok

Augusztusban korábban soha nem látott deficit keletkezett az államháztartásban, a legfrissebb adatokat pénteken közölték.

A most augusztusi elcsúszás úgy jött össze, hogy miközben a bevételek 10,6 százalékkal bővültek az előző év augusztusához képest, addig a kiadások 14,6 százalékkal emelkedtek – írja a Pénzcentrum.

Idén augusztusban ugyanis az államkasszába 314 milliárd forintnyi áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb a tavaly augusztusban látott 368 milliárd forintos összegnél.

Több ebből Ennyibe fog kerülni az életeket mentő rendszer felújítása Kiegyenlítetlenül költötte a pénzt a kormány az útfelújításokra

Ennek egyik oka, hogy olyan mértékű volt az infláció az elmúlt hónapokban, hogy az a keresetek növekedését megette, a lakossági költések jelentősen visszaestek.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 3298,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3330,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 125,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 93,0 milliárd forintos hiányt mutattak.

The post Bevétel kontra kiadás: itt vannak a friss államháztartási adatok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés