:
Breaking News

Nagy Márton: Az lesz a kérdés, ki az erősebb

Nagy Márton: Az lesz a kérdés, ki az erősebb

A gazdaságfejlesztési miniszter odaszúrt korábbi munkahelyének, a jegybanknak, és elmondta: a kormány ismét beavatkozhat az üzemanyagárak emelkedésébe.

„Szeptembertől növekedhetnek a reálbérek: ha az infláció 12-12,5 százalék lesz, a bruttó bérek pedig 16 százalékkal mennek” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen. Kiemelte az elektronika és a járműipar szerepét, ahol szerinte a vállalatok 17-20 százalékos béremelést és inflációs kompenzációt tudnak adni.

Ez a szektor azonban főként exportra termel,

Nagy szerint pedig a belgazdaság van bajban.

„A reálbérek itt csökkennek, az ipar belföldi értékesítése visszaesik, a kiskereskedelmi forgalom visszaesik. Ez a szektor egy lefelé tartó spirálban van” – mondta. Az üzemanyag-árakat vizsgálja a kormány, és „ha túlárazást talál, akkor beavatkozik”. (Ennek lehetséges hatásairól Pletser Tamás beszélt a Forbes.hu-nak.)

Üzlet Vámosi Ágoston 4 perc olvasás
Horror árak jöhetnek a kutakon: tovább nő a feszültség a dízelpiacon
Üzlet Vámosi Ágoston 7 perc olvasás
Összeszerelő-üzem, alacsony hatékonyság: a magyar autógyártásnak továbbra sincs presztízse

Nagy októberre 11-12 százalékos inflációt vár, a kormányzati szereplők által már sokszor ismételt novemberi egyszámjegyű áremelkedés mellett. „De van egy ellenszél, aki majd tovább harcol az infláció leszorításáért, három százalékra. Ennek hatására a világ egyik legmagasabb reálkamata lehet Magyarországon, ami a fogyasztás helyreállítását akadályozza.

Az lesz a kérdés: ki az erősebb”

– utalt a jegybank és a kormány véleménykülönbségére. Úgy látja, már októberben pozitív reálkamatok várhatók.

Nem kompenzál eléggé a kompenzáció

A reálbérek és a fogyasztás helyreállását a novemberi nyugdíjkompenziációhoz és a januári minimálbér-emeléshez kötötte. „A fogyasztást kell helyreállítani. Amikor a fogyasztást helyreállítjuk, a költségvetés is helyreáll. Ez az az ország, ahol a költségvetés egyensúlya a fogyasztáson múlik” – mondta a miniszter.

A munkáltatók 10 százalékos, a szakszervezetek 15 százalékos béremelést javasoltak, ami ugyan Nagy előrejelzésénél magasabb, de az augusztusi inflációs értéknél alacsonyabb, és semmiképpen sem ellensúlyozza az idei reálbér-csökkenést.

Ami a GDP-t illeti, Nagy a harmadik és a negyedik negyedévre is pozitív előjelet vár. „Idén a növekedés 0 százalék körül lehet, jövőre 4 százalék” – mondta.

The post Nagy Márton: Az lesz a kérdés, ki az erősebb appeared first on Forbes.hu.