:

Hozzányúl az egészségügyi szakdolgozók béréhez a kormány

Új fizetési kategóriákba sorolják a 84 ezer egészségügyi szakdolgozót, és mivel kevés a határvadász, a polgárőröket is határvédelemre rendelné a kormány.

A Belügyminisztérium szombat este közzétett egy 30 oldalas javaslatcsomagot az oldalán, amely 25 törvényt módosít, vette észre a Hvg.hu.

Béremelés

Júliustól az ápolók és egészségügyi dolgozók egységesen 18 százalékkal magasabb bért kaptak. Jövő év márciusától ismét nő az érintettek köre, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan – olvasható ki a javaslatcsomagból.

Pontos számot is tartalmaz, mennyibe is kerül mindez: 394,83 milliárd forintba. Az emeléssel együtt jár némi átalakítás is, hiszen új fizetési osztályokat határoznak meg az érintetteknek.

Kiemelt fizetési osztály ott jár, ahol az egészségügyi dolgozó „fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában” végez tevékenységet.

Polgárőrök a határra

A törvényjavaslat címében „migráció elleni küzdelmet” említenek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a polgárőrségről szóló törvény módosításával a polgárőröknek is feladatul szabná a kormány a határvédelmet. 

a polgárőr egyesület alapfeladata lesz „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni.

Az intézkedés oka a Hvg.hu szerint az, hogy kevés a határvadász. Az állomány feltöltöttsége messze van a kormány által célként megjelölttől.

A törvényjavaslatban kitérnek még a legkülönfélébb területekre a rendőrségtől, a polgárőrségtől vagy a határvédelemhez kapcsolódóktól a többféle egészségügyi tárgyú jogszabályon át a lőfegyverekig, a magánnyomozói tevékenységig és a köznevelésig vagy éppen az uniós források felhasználásának ellenőrzéséig.

Fotó: MTI/Vajda János

The post Hozzányúl az egészségügyi szakdolgozók béréhez a kormány appeared first on Forbes.hu.