:

Kezünkben az új iPhone 15 Pro: Jéghideg, unalmas, túlárazott profizmus

Kezünkben az új iPhone 15 Pro: Jéghideg, unalmas, túlárazott profizmus

Magyarországra is megérkeztek az új Apple telefonok, köztük a topkategóriás iPhone 15 Pro is. Azonnal kipróbáltuk, és nem vagyunk maximálisan elájulva.

Óriási csinnadrattával mutatták be az Apple friss telefonjait szeptember közepén, amelyek néhány nappal később a boltokba kerültek a világ számos pontján, és így többek között Magyarországon is.

Az új iPhone 15 telefonok befutottak Magyarországra is.

És, hogy ez még mindig mekkora dolog, azt jól mutatja, hogy a hivatalos értékesítés megkezdése előtt már kiadós sor kanyargott az Apple termékeket forgalmazó iSTYLE üzlete előtt.

Sőt, korábban az eMAG-tól is olyan információkat kaptunk, hogy népszerűek a magyarok körében az új modellek. Az első előrendelési napon ugyanis mintegy négyszer annyi előrendelést regisztráltak mint egy évvel korábban, az iPhone 14 termékcsalád bemutatkozásakor.

Az iPhone 15 Pro, tesztünk alanya, 4 színben érhető el. Kép: Apple

A tapasztalatok szerint hazánkban legtöbben a nagyobb tudású iPhone 15 Pro Max és iPhone 15 Pro és típusokat keresik. Mi ez utóbbiból szereztünk egy tesztpéldányt néhány napra, hogy megnézzük mit várhatunk ma egy friss felső kategóriás Apple telefontól.

Unalomig ismert külső

A 2023-as Apple mobilok, és így az iPhone 15 Pro is, majdnem pont ugyanúgy néz ki, mint a tavalyi vagy tavalyelőtti rokonai. Bizony első pillantásra nem sokan mondanák meg, hogy egy idei modellt látnak. Változást jelent, hogy már nem Lighting, hanem a mindenki más által is használt USB-C csatlakozó került az aljára, illetve kapott egy extra, programozható gombot is.

A titán készülékház és az extra gomb a nagy újdonság.

Ez ígéretesnek tűnt amikor bejelentették, ám a teszt során kiderült, hogy csak korlátozottan használható, és igazából két darab kellett volna belőle. Más gyártók, így például a Poco ezt már évekkel ezelőtt megoldották, szóval azért forradalmi evolúciós ugrásról nem beszélhetünk.

A programozható gombbal különféle funkciók érhetőek el gyorsan.

Sokatmondó, hogy a legkomolyabbnak nevezett újdonság, hogy a készülékház titánból készült, ami az űrkutatásban is gyakran használt, strapabíró és könnyű anyag. Ez nagyon menőn hangzik, viszont az is tény, hogy eddig sem a keret volt a telefonok legsebezhetőbb pontja, és csak pár grammot spóroltak vele.

Itt inkább az a lényeg, hogy a felhasználó elmondhassa, hogy abból csinálták a telefonját, mint az űrhajókat.

Az iPhone 15 Pro egyébként tényleg nem nehéz, 187 grammot nyom, egészen kompakt (146,6 x 70,6 x 8,3 mm) a mai lapáttelefonok mellett, ami remek és ennek köszönhetően kényelmesen hordozható. Viszont sajna a kamerák továbbra is markánsan kiállnak a hátlapból, ami egy picit kényelmetlen lehet egy szűk zsebben. A fogása kényelmes, nem akar kicsúszkálni a kézből, a gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, az összeépítés hibátlan, ám azért ez már alapelvárás lassan a pár tízezer forintos belépő kategóriában is.

Erősnek erős

Az Apple hivatalos bemutató során nyomatékosan kiemelte az új hardvert, azaz a 3 nm-es , mesterséges intelligencia technológiákat is használó, friss Apple A17 Pro processzort. Az tény, hogy ez minden korábbinál erősebb, amit a független AnTuTu tesztprogrammal végzett mérések is alátámasztottak.

A szintetikus tesztmérések alapján ez a világ egyik legerősebb telefonja.

A termék természetesen villámgyors, minden alkalmazás, vagy 4K-s videófájl futtatása problémamentes, de ezt azért az összes mai felső kategóriás telefon elmondhatja magáról. És arról azért szó nincs, hogy egy hagyományos PC vagy laptop, illetve játékkonzol reális ellenfele legyen, az iPhone 15 Pro, bármit is állítson a gyártó.

A cég ugyanis azzal ünnepli magát, hogy ez a készülék már támogatja az úgynevezett Ray Tracing technológia kezelését, ami szintlépést jelent a mobilos játékok grafikájában.

Viszont ilyenkor be kell érni másodpercenként 30 képkockával, ami miatt akadozást tapasztal a felhasználó, másrészt az első, ilyen eljárást támogató programok csak 2024 elején érkeznek a tervek szerint. Tehát ennek a dolognak jelenlegi formájában sok értelme nincs.

A csúcsgrafikájú játékok is hasítanak.

Itt muszáj megjegyezni, hogy az Apple szerint a készülék a játékosok álma a nagy teljesítmény miatt, és ez igaz is valahol. Azonban pont emiatt kellett volna rá nem egy, hanem két programozható gombot pakolni, mint ahogy azt jó pár gamer telefonnál már láthattuk.

Használat közben

Elméletileg az új chip sokkal kevésbé melegszik, és ráadásul energiahatékonyabb is. Nos, én azt tapasztaltam, hogy amikor teljes gázzal zakatol a hardver, akkor azért érezhetően felhevül, bár igaz, hogy kényelmetlenül forróvá azért sosem válik. Az üzemideje pedig használattól függően 8-12 óra, ami egy picit jobb a megszokottnál, de azért szintlépésről még mindig nem beszélhetünk.

Megmaradt a védjegynek számító kamerasziget hátul.

Ráadásul a töltési sebesség terén igen átlagosan szerepel, hiszen a 3275 mAh-s akkumulátor egy óra alatt telik meg a nulláról, miközben már vannak olyan rivális modellek, amelyeknek ehhez elég harmad ennyi idő. A modell az exkluzív iOS 17 operációs rendszerre épül, amely egy kifogástalan platform.

Nagyon felhasználóbarát, kényelmes, gyors, stabil, és nyilván magyarul is tud. Az alkalmazáskínálat óriási, és a hatalmas, szerteágazó, illetve biztonságos Apple ökosisztéma továbbra is egy fontos, vásárlási döntést befolyásoló tényező lehet sokak számára.

Képernyő és képalkotás

A várakozásoknak megfelelően a kép minőségére nem lehet panasz. A 6,1 hüvelykes OLED kijelző se a felbontás (2556×1179 pixel), se a fényerő (1810 nit a méréseim alapján), se a képfrissítési frekvencia (120 Hz) nem képviseli az abszolút csúcsot, viszont egyértelműen az elit ligába tartozik.

A kép minősége remek! Kép: Apple

A színei gyönyörűek, a mozgásmegjelenítés hibátlan, a nagy dinamikatartományú (HDR) anyagok látványosak, és elég fényes ahhoz, hogy akár nappal is látható maradjon.

A képalkotás terén radikális fejlődésről nem beszélhetünk,

Ugyanis az iPhone 14 Pro-hoz hasonlóan az idei modellbe is egy 48 megapixeles főkamera, valamint egy-egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, illetve 3x optikai zoomot kínáló egység került. Ez utóbbi kettő a sötétet, kevés fényt nem tolerálja túl jól, mert látványos zajosodás ugyan nem jelentkezett, de elmosódottságot, pontatlanságot sok képen észre lehet venni. (A galériában a telefonnal készült fotók találhatóak.)

+ 8 kép a galériában + 8 kép a galériában

Ilyen problémák a főkamera használata során ritkábban jelentkeznek, az megbízhatóan teljesít este is. Mozgókép fronton a cég kicsit lemaradt a riválisoktól, hiszen a 8K felbontású anyagok rögzítésére nincs lehetőség, és a 4K lassított, valamint a szuperlassított videókat is el lehet felejteni.

Az iPhone 15 Pro jó telefon, de….

Az nem is lehet kérdés, hogy az iPhone 15 Pro egy felső kategóriás készülék. Igen gyors, remek a kijelzője, pazar fotókat lehet vele lőni, azonban még így is marad hiányérzet az emberben. Egy prémium kategóriás Apple telefontól egyszerűen picit többet várnánk, pláne ahhoz képest, hogy mennyibe kerül. Érezhetően nem erőltették meg magukat a dizájnerek, a töltési sebesség lehetne sokkal jobb is, és kamera fronton is vannak kisebb hiányosságai.

De igazán az fáj, hogy hiányzik belőle a bátorság, az innováció hajkurászása, amely régebben annyira jellemző volt a cégre, ami annyira szerethetővé tette az Apple-t, még akkor is, ha butaságokat csináltak.

Az iPhone 15 Pro is maximálisan biztonsági játékos, ami egy remek, de unalmas telefon. Ehhez képest viszont azért meglehetősen drága, hiszen fél millió forintról indul az ára, és ezért csak egy 128 GB-os tárolókapacitású eszközt kap az ember, ami azért nevetséges.

Biztos siker lesz az iPhone 15 Pro. Kép: Apple

Csak összehasonlításként: például a kétszer ekkora tárhelyet kínáló, szuper aktív tollal megtámogatott, jobb kamerás képességekkel és kijelzővel bíró Samsung S23 Ultra ennél olcsóbban beszerezhető. A tudásához képest kicsit túlárazottnak tűnik az iPhone 15 Pro, de persze azért nem kell félteni: csalódást az Apple egyház elfogult híveinek biztosan nem fog okozni, ők pedig vannak annyian, hogy e modell is irgalmatlan siker legyen elődeihez hasonlóan.

Az Apple iPhone 15 Pro telefont az iSTYLE bocsátotta rendelkezésünkre a tesztelés idejéig. Köszi!

The post Kezünkben az új iPhone 15 Pro: Jéghideg, unalmas, túlárazott profizmus appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés