:

Katari földgáz, izraeli drónok, brüsszeli bürokraták – Orbán Viktor beszélt a Parlamentben

A nyári szünet után Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg az országgyűlés őszi ülésszakát. Beszélt Magyarország új energetikai megállapodásairól, a honvédelem erősítéséről, a gazdasági kilátásokról, de a legtöbbet persze Brüsszel kapott.

Miután megköszönte a több ezer önkéntesnek a „világszínvonalú” atlétikai világbajnokságon nyújtott teljesítményét, rátért az augusztus 20-ai diplomáciai csúcsra, melynek során

Magyarország energetikai megállapodást kötött Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral is.

„A világ versenyt fut a katari földgázért, és Magyarország is benevezett ebbe a versenybe” – mondta Orbán. Törökországgal arról állapodtak meg, hogy nemcsak gázt szállítanak tőlük, hanem közvetlenül vesznek is. Azerbajdzsánnal is hasonló megállapodást kötöttek.

Orbán kitért arra is, hogy a gáztározókat feltöltötték, az éves fogyasztás 60 százaléka áll most rendelkezésre.

Honvédelem

Orbán Viktor szerint Európa újra militarizálódik, így aztán Magyarország is. Megindul a harci drónok hazai gyártása német-izraeli-magyar együttműködésben. Idén már négyezren kötöttek szerződést a honvédséggel, és a toborzás folytatódik.

Gazdaság

Újra elhangzott a legfőbb célkitűzés, az év végére 10 százalék alá csökkenő infláció. Orbán azzal szúrt oda a jegybanknak, hogy az inflációval nem a kormánynak kellene foglalkoznia, hanem a jegybanknak, de ők nem tudtak ezzel a feladattal megbirkózni.

Méltatta az állampapír alapú befektetési konstrukciókat, és azt mondta, hogy a magyar államadósság egyharmada magyarok, kétharmada külföldiek kezében van.

Brüsszel

„Nem fogadjuk el hogy brüsszeli bürokraták akik nem itt élnek (…) döntsék el, hogy mekkkora legyen az energia ára Magyarországon” – fogalmazott a miniszterelnök, miután felolvasta Brüsszel követeléseit a rezsicsökkentéssel, a kamatstoppal és a stratégiai ágazatokban növekvő magyar tulajdonnal kapcsolatban.

Orbán szerint „mindig az ellenkezőjét kell csinálni, mint amit Brüsszel követel”. A családokat védeni kell, a rezsivédelmet fenn kell tartani, a nyugdíjasoknak oda kell adni az emelést novemberben, a munkahelyeket meg kell védeni, az államadóságot csökkenteni kell.

Mit válaszolhatunk Brüsszel követeléseire? – tette fel a kérdést Orbán. „Magyarország nem tartozik jawohl (igenis ) országok klubjába” – mondta.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post Katari földgáz, izraeli drónok, brüsszeli bürokraták – Orbán Viktor beszélt a Parlamentben appeared first on Forbes.hu.