:

Idegen anyagot hozott a Földre a NASA

Idegen anyagot hozott a Földre a NASA

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta – írja az MTI. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyők fékezte kapszula földet ér a sivatagban, benne mintegy 250 grammnyi kőzetmintával, amelyet 2020 októberében gyűjtött be a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű, Bennu aszteroidán.



Amint a Science Alert beszámol róla, a Bennu és a hozzá hasonló égitestek azért különlegesek, mert a feltételezések szerint kialakulásuk óta, tehát mintegy 4,5 milliárd éve változatlanok. Éppen ezért a róla begyűjtött anyag a Naprendszer keletkezése óta ugyanolyan, ráadásul, mivel egy lezárt kapszulában ért földet, a természetes úton bolygónkra zuhanó meteoritokkal ellentétben semmilyen szennyeződés nem érhette.

A begyűjtött mintákat a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre. A szakértők azt remélik, hogy a vizsgálatok alapján többet tudhatnak meg a Naprendszer kialakulásának körülményeiről, valamint arról, miként érkeztek a Földre az élet kialakulásához szükséges anyagok. Az első elemzések eredményeiről az amerikai űrügynökség várhatóan október 11-én számol majd be.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. Hét éve, 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból, ez idő alatt közel 10 milliárd kilométert tett meg. A mintát tartalmazó kapszula Földre küldését követően az űrszonda egy másik aszteroida, az Apophis felé indult, és küldetését kilenc évvel meghosszabbították.

Kapcsolódó Idegen anyag landol a hétvégén a Földön A mintákat egy aszteroidáról hozta el a NASA OSIRIS-Rex űrszondája.

The post Idegen anyagot hozott a Földre a NASA first appeared on 24.hu.