:

Szorult helyzetbe hozza a kormányt a 700 forintos üzemanyagár

Szorult helyzetbe hozza a kormányt a 700 forintos üzemanyagár

Bevezethetnék újra az árstopot, de akkor a tavaly decemberihez hasonló káoszra kellene számítani. Így viszont nem látjuk, meddig emelkednek az árak.

Közelítik a tavalyi rekordárakat az üzemanyagok. A benzin ára 620 és 705, a gázolajé 650 és 731 forint között mozog literenként. Az autópályák mellett már jellemzően 700 forint feletti árakkal találkozhatunk.

Üzlet Vámosi Ágoston 9 perc olvasás
Kiírta, hogy 1 liter benzint ad, de most még rosszabbra készül, hiába a piaci ár
Üzlet Vámosi Ágoston 4 perc olvasás
Horror árak jöhetnek a kutakon: tovább nő a feszültség a dízelpiacon

Orbán Viktor hétfőn arról beszélt: az üzemanyagárak jelentősen növelik az inflációt, és azt mondta,

további növekedés esetén be fog avatkozni a kormány.

A fenyegetésnek némi alapot ad, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden tárgyalt az üzemanyag-kereskedőkkel, és azt mondta: minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növekedését.

A Mol hallgat

A több mint egy évig tartó üzemanyagár-stop után 2022 december elejére szinte leállt a Magyarországra irányuló import. Emiatt akkora üzemanyaghiány alakult ki Magyarországon, hogy sok benzinkút egyáltalán nem tudott vásárlókat fogadni, máshol pedig hosszú sorokban várakoztak az autósok. Egy újabb átstop esetén nagyon rövid időn belül újabb hiány alakulna ki, különösen a gázolajnál – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó az RTL-nek.

A csatorna hiába kérdezte a Molt, nem válaszoltak arra, egyetértenek-e egy újabb árstoppal, és az járna-e ellátási problémákkal.

Múlt héten az Erste olaj- és gázipari elemzőjével, Pletser Tamással beszélgettünk arról, mi jöhet a dízelpiacon.

The post Szorult helyzetbe hozza a kormányt a 700 forintos üzemanyagár appeared first on Forbes.hu.