:

Csődbe ment a milliárdokkal kitömött lélegeztetőgép-bizniszes cég

Az Ott-One ügye évek óta húzódott, most már papíron is fizetésképtelenek. Hétfőtől leveszi őket a tőzsdéről is a jegybank.

Törli a korábban furcsa növekedést mutató Ott-One Nyrt.-t a Budapesti Értéktőzsde listájáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A vállalat három éves és egy féléves jelentésével maradt el, és azt írták, ezt a jövőben sem tudják pótolni. A súlyos jogsértések miatt az OTT-ONE részvényeivel a mai napig, szeptember 27-ig lehetett kereskedni – írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében az MNB.

Az Ott-One részvények kereskedelmét 2021. április 15-én már felfüggesztette a jegybank. Nem sokkal később több bírsággal is sújtották a céget, összese 111 millió forint értékben, mert nem megalapozott, nem teljeskörű, vagy valótlan információt tettek közzé.

Az Ott-One már a 2019-es jelentésével is elmaradt, tavaly pedig súlyos likviditási problémákról beszéltek. Fizetésképtelenségüket szeptember 7-ei nyilatkozatukban erősítették meg.

A jegybank a számvitel rendjének megsértése, csalás és tiltott piacbefolyásolás miatt indított büntetőeljárást.

Bedobta a törölközőt a könyvelő

Az online streaminggel foglalkozó társaságot már 2021-ben is feljelentette a jegybank. A korábbi jelentéseik alapján egzotikus, távoli országokba értékesítettek szoftvereket, licenszeket, mindössze 23, később kilenc bejelentett munkatárssal.

Miután 2019-ben 2,86 milliárd forint árbevételt értek el, az állam 2020-ban 13,2 milliárd forint megrendelést adott le az Ott-One-nak. Abban az évben szeptember végéig 11,2 milliárd forint árbevételre tettek szert, ami dolgozónként 1,2 milliárd forintot jelent. A cég könyvvizsgálója viszont felmondott – ilyen akkor szokott megtörténni, amikor vállalhatatlan, elfogadhatatlan könyvelési tételeket talál, írja a G7. Azóta a cég pénzügyi átláthatatlanok.

Azt viszont tudni lehet, hogy az Ott-One 2020-as bevételének jelentős részét tette ki a kormány lélegeztetőgép- és maszkbeszerzési megbízása. Ebben az évben február és szeptember között 856 millió forint uniós támogatást is kaptak.

The post Csődbe ment a milliárdokkal kitömött lélegeztetőgép-bizniszes cég appeared first on Forbes.hu.