:

A bankszámlás csalások 93 százalékánál senki nem téríti meg a kárt

Rohamosan nő a bankkártyás és bankszámlás csalások száma, és az így megszerzett összeg értéke is. A bankoknak lépniük kellene.

Ötmilliárd forintot csaltak ki magyar bankszámláktól a második negyedévben – írja a BiztosDöntés.hu. A bankkártyákat és a számlákat ért összes kár meghaladja a 6,92 milliárd forintot. Ez 45 százalékkal több, mint az első negyedéves csalások okozta kár.

A visszaélések számában 90 százalék körüli a bankkártyás csalások aránya, a kárértéke mégsem ezeknek a legnagyobb. A csalók a számlaürítéseken kaszálják a legtöbb pénzt, a sikeres visszaélések száma 4686-ra emelkedett a második negyedévben. Ez azért is aggasztó, mert a bankkártyás csalások által átlagosan 42 ezer forint kár érte az áldozatokat, a számlaürítéseknél ez a szám több mint egymillió forint.

A számlás csalók által okozott károk közel 93 százalékát senki nem téríti meg a tulajdonosok számára. A bankok ilyen esetben arra hivatkoznak, hogy az ügyfelek osztották meg az adataikat a csalókkal, akik így hozzá tudtak férni a számlához. Az egyre több és egyre nehezebben felismerhető támadásokkal szemben a bankoknak is fel kell lépniük a Magyar Nemzeti Bank szerdán mutatja be a pénzintézetek számára összegyűjtött ajánlásainak részleteit.

The post A bankszámlás csalások 93 százalékánál senki nem téríti meg a kárt appeared first on Forbes.hu.