:

Videoton-vezér: A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani

Korábbi véleményével ellentétben bevezetné az eurót Magyarországon a Videoton társ-vezérigazgatója.

„Magyarországnak még 2024-ben is fájdalmasak lesznek a világgazdaság problémai, különösen akkor, ha nem jutunk hozzá az EU-s forrásokhoz. Ez például az egyetemi, hallgatói élet Európából való kirekesztődését is jelenti” – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója a Portfolionak. Azért is lenne nagy szükség az EU-s pénzekre, mert nélkülük nagyon gyengén teljesít a magyar gazdaság. Az infláció továbbra is a legmagasabb az EU-ban, a kamatszintek 10 százalék felett vannak, és a költségvetés is rossz állapotban van.

A Videoton-vezér úgy érzi, romlanak a gazdasági kondíciók, és nincs más választásunk, mint jelezni csatlakozási szándékunkat az eurozónához. Még úgy is be kellene jelentkeznünk az euró bevezetéséért, hogy a maastrichti kritériumok teljesítése nagyon komoly akadályokba ütközik. Sem az árstabilitás, sem az államadósság, sem a stabil költségvetés nem jellemző Magyarországra.

„Ilyen messze a rendszerváltás óta nem voltunk Európától, mint most mind politikailag, mind gazdaságilag” – mondta Sinkó. Úgy látja, nem csak gazdasági, hanem elsősorban politikai üzenete lenne annak, ha Magyarország elköteleződne az eurozóna mellett. Szlovákiában 15 éve euróval fizetnek, az idei évtől Horvátország is a közös valutát használja, Bulgária pedig a bevezetés kapujában áll. Párhuzamos valutaként 2024-től, önálló fizetőeszközként 2025-től már az eurót használhatják. „A régió rohamléptekkel fejlődik, és ha így megy tovább, a következő években mindenki lehagy bennünket. A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani” – mondta a Videoton-vezér.

The post Videoton-vezér: A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés