:

Vezérváltás: lezárul 18 év az egyik legsikeresebb magyar alapkezelő életében

Vezérváltás: lezárul 18 év az egyik legsikeresebb magyar alapkezelő életében

Bilibók Botond 18 évig volt benne a Hold Alapkezelő operatív vezetésében, többéves, tudatosan végigvitt utódlási folyamat után most távozik a vezérigazgatói székből.

A hét eleji közgyűlésen lezárult egy korszak a Hold Alapkezelő életében. A vállalat új vezérigazgatójának Szabó Balázst nevezték ki. Ez azt is jelenti, hogy közel 18 év után hagyja ott az operatív vezetői szerepkört Bilibók Botond, aki tulajdonosként a felügyelőbizottság tagjaként folytatja a munkáját az alapkezelőben – közölte a társaság a Forbes.hu-vak.

A Hold Alapkezelő 30 éve van a piacon (korábban Concorde Alapkezelő néven, a csoportból vált ki a Hold gárdája 2017-ben), húszfős szakképzett portfóliókezelői csapat kezeli intézményi és magánbefektetők 600 milliárd forint összértékű megtakarításait.

Bilibók Botond öröksége

Bilibók Botond vezetése alatt – aki a „duplanyugdíjas” Szabó Lászlót követte vezérigazgatóként – a Hold felkerült a Forbes által összeállított, legértékesebb magyar tulajdonú vállalatok listájára, a pénzügyi szolgáltatók között a legelőkelőbb helyen.

Bilibók 18 évet felölelő vezetői időszaka alatt az egyik legnagyobb vagyonkezelő társasággá fejlődött, a befektetési alapkezelés mellett erőteljes privát vagyonkezelési és – egyedülálló újdonságként – online vagyonkezelési szolgáltatásokkal erősített.

Bilibók Botond társtulajdonos a Hold fb tagjaként folytatja. Fotó: Sebestyén László

Mára a Hold bír a régió legnagyobb portfóliókezelői és elemzői csapatával, és a magyar piacon egyedüliként nemzetközi mandátumokkal is rendelkezik.

„Kis, néhány fős társaságból közel százfős vállalattá fejlődtünk. Ez volt az első és minden bizonnyal egyetlen munkahelyem. Nem tudok eléggé hálás lenni a sorsnak, hogy mindez így alakult”

– hangzott el a felügyelőbizottsági tagként a Hold életétől továbbra sem eltávolodó tulajdonostól.

Szabó Balázs fiatal, bizonyított, belsős munkatársként, többéves tudatos „átadás-átvétel” után kapott most bizalmat a Hold vezérigazgatójaként.

Így folytatja tovább a Hold

Szabó 8 éve csatlakozott a céghez, elemzőként kezdett. Fotó: Sebestyén László

„Szellemi műhely, szoktuk mondani magunkról – mondja Szabó –, én ennek megtartására, formálására vállalkozom. Botondtól tanultam: ha egy képzett, jól motivált ember azt csinálhatja, amit szeret, annak előbb-utóbb lesz eredménye. Ebben a közel százfős cégben ki kell nevelnünk vagy meg kell keresnünk a legambiciózusabb portfóliókezelőket, bankárokat és más dolgozókat, meg kell teremtenünk számukra a legjobb környezetet. Vezérigazgatóként azért fogok dolgozni, hogy ezeket a kreatív szellemi energiákat a jövőben is ügyfeleink javára fordítsuk. Mit szeretnének ők? Egyszerűsítve: hosszú távon magas hozamot, alacsony kockázatot, korrekt kiszolgálást. A mi kiscéges, informális, szabad kultúránk véleményem szerint képes megadni ezt.”

Szabó nyolc éve dolgozik az alapkezelőnél: kezdetben elemzőként, majd a Hold Expedíció Befektetési Alap portfóliókezelőjeként, év eleje óta vezérigazgató-helyettesként tevékenykedett, illetve a Hold After Hours podcast egyik műsorvezetője. Hitvallása, hogy:

„Őszintén érdemes beszélni az ügyfeleknek arról, mi történik egy alapkezelőben, mit elemzünk, mi foglalkoztat bennünket. El kell mondani, hogy mik a reális hozamcélok forintban vagy euróban, milyen kockázatokat látunk, mekkora díjak merülnek fel egy ügyfél számára. A lehető legkorrektebbnek kell lenni, hiszen az ügyfélnek, dolgozónak és tulajdonosnak is ez a legjobb érdeke.”

NÉVJEGY: Szabó Balázs

Alapszakos diplomáját az ELTE alkalmazott közgazdaságtan szakon 2013-ban, mesterszakos diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szak befektetéselemző szakirányán szerezte 2016-ban. Egyetemi tanulmányai alatt a Rajk Szakkollégium tagja volt. 2016-ban kezdett dolgozni részvényelemzőként a Hold Alapkezelőben. Elsősorban ipari, energia, hajózási, illetve légiközlekedéssel kapcsolatos cégeket elemez. 2018 májusától a Hold Expedíció Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője, 2023 év elejétől a Hold Alapkezelő vezérigazgató-helyettese.

Rendszeres szerzője a Holdblognak és résztvevője a HOLD Alapkezelő heti HOLD After Hours podcastjának. 2019 óta a CEFA-EFFAS program keretei között tanít vállalatértékelést a Nemzetközi Bankárképzőben.

The post Vezérváltás: lezárul 18 év az egyik legsikeresebb magyar alapkezelő életében appeared first on Forbes.hu.