:

Mi lesz veled, nyugdíjprémium? Itt a frissített előrejelzés

Nem hozott jó híreket a Magyar Nemzeti Bank frissített prognózisa, veszélybe kerülhet a nyugdíjprémium.

Kamatdöntő ülése után az MNB közzétette a harmadik negyedéves inflációs jelentés két legfontosabb adatát is: a GDP-re és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésüket.

Az inflációs előrejelzés sávját szűkítették a jegybanki szakemberek, ez alapján valószínűleg bőven a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció.

Az MNB az idén 17,6-18,1 százalékos éves átlagos inflációt vár.

Több ebből Vezérváltás: lezárul 18 év az egyik legsikeresebb magyar alapkezelő életében Nagyot futott délelőtt a forint, elfáradt

A gazdasági teljesítményre vonatkozó prognózison pedig rontottak Matolcsy Györgyék a legutóbbi, júniusi várakozáshoz képest.

Az akkor jelzett 0-1,5 százalékos idei gazdasági növekedés helyett mínusz 0,5 és plusz 0,5 százalék közötti sávra módosították a várakozást.

Nagyaz esély arra, hogy idén recesszióban marad a magyar gazdaság – írja az Mfor.

Mi lesz veled nyugdíjkorrekció?

A várható infláció az év eleji nyugdíjemelés mértéke mellett az esetleges novemberi nyugdíjkorrekciót is meghatározza, míg a gazdasági teljesítmény változása a szintén novemberben esedékes nyugdíjprémiumról dönt.

Mivel az MNB szakemberei 17,6 és 18,1 százalék közé várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy

2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély, ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet.

Mivel ilyenkor januárig visszamenőleg történik korrekció, a novemberi plusszal kiegészülve összesen 51 700–61 600 forint körüli összeg érkezhet a nyugdíjasokhoz.

És a következő években?

Jövőre is meglehetősen kérdéses a nyugdíjprémiumok kifizetése. Sőt, még a 2025-ös év prémiumát is nagy kérdőjelek övezik.

A jegybank ugyanis 2024-re és 2025-re is egyaránt 3-4 százalék közé várja a GDP-növekedés mértékét, ami csak kevés esélyt hagy nyugdíjprémium kifizetésére. A törvényben foglaltak alapján ez ugyanis akkor jár a nyugdíjasoknak, ha az éves gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot.

The post Mi lesz veled, nyugdíjprémium? Itt a frissített előrejelzés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés