:

Kormányinfó: ennyi lesz a nyugdíj novembertől

Orbán Viktor délelőtti bejelentését árnyalta a délben megrendezett kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely részletezte Orbán Viktor délelőtti bejelentését, mely szerint a tegnapi ülésén kormány döntött a kiegészítő nyugdíjemelésről.

Miután a jogszabály szerint meghatározott nyugdíjasinfláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kellett egészíteni.

Ennek következtében egy átlagos nyugdíj esetén a havi nyugdíjemelés 6532 forint lesz, ezzel az átlagos öregségi nyugdíj 217 232 forintra emelkedik.

Gulyás Gergely szerint mivel visszamenőlegesen is érvényes a nyugdíjemelés, novemberben az októberihez képest közel félhavi, átlagban 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok.

Az intézkedés mintegy 2,5 millió nyugdíjas esetén közel 190 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek.

Ők mindenkit be akarnak engedni, mi meg senkit

Gulyás Gergely tragikusnak nevezte a humanitárius helyzetet, a migrációs paktum állítása szerint már most megbukott. Sajnálatosnak nevezte, hogy folytatódhatnak Németország döntése nyomán a paktumról szóló tárgyalások. „Ők mindnekit be akarnak engedni, mi meg senkit” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy minden menekültügyi eljárást a határon való belepés előtt kell végrehajtani.

Lakáscserére is fel lehet használni a CSOK pluszt

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a kormány még nem döntött, egyelőre csak javaslatok vannak a CSOK plusszal kapcsolatban, készül a részletes előterjesztés.

Kifejtette, hogy a cél továbbra is az, hogy alacsony kamat mellett lehessen támogatáshoz jutni. Hozzátette, hogy nem csak új ingatlanra, hanem lakáscserére is fel lehet majd használni a tervek szerint.

Ne kelljen itt drágábban tankolni, mint a szomszédban

A hatósági ár rossz, de olykor nagyobb rosszat tud megakadályozni – mondta Gulyás Gergely a belengedett benzinársapkával kapcsolatban.

Pillanatnyilag a kormány világos elvárása, hogy a közép-európai térségben ne Magyarországon legyen a legdrágább a benzin. Ebben az esetben akár az árazásba is bele lehet szólni. A cél, hogy ne tankoljon itt senki drágábban, mintha Szlovákiában, vagy Romániában tenné – mondta.  

A miniszter szerint tekintettel kell lenni az emberek és a gazdaság teherbíró képességére, de konkrét számot, lélektani határt nem mondott.

The post Kormányinfó: ennyi lesz a nyugdíj novembertől appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés